Rus şirketi tarafından Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santralin 4 ünitesinden birinin inşasına Türk işadamları talip oldu. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, şirketin genel müdürüyle görüştüklerini belirterek, “Bir üniteyi verirlerse güvenli ve ucuz enerjiyi kullanacağız.” dedi.
Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için Rus şirkete yerli sanayiciden ortaklık teklifi gitti. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) olarak, santrali yapacak şirket ile temasa geçtiklerini söyledi. Dört üniteden oluşan santralin bir ünitesinin finansmanını karşılamak istediklerini belirten Özdebir, “Rus şirketin genel müdürü Alexander Superfin ile görüştük. Böyle bir santralin bir ünitesini bize verirlerse buradan güvenli ve ucuz enerjiyi Türk sanayicisi kullanacak. Biz de oyunun tarafı olarak ‘çevresel etki ve sosyal değerlendirmelerde yanınızda dururuz’ dedik. Biz elektriği 10 cente kullanıyoruz. Bir nükleer santralin işletme giderleri ile maliyeti bir cent.” dedi. Rus şirketin başka ülkelere vermiş olduğu teklifler olduğuna işaret eden Özdebir bir ünite için bu rakamın 1,6-1,7 milyar dolar olduğunu, diğer maliyetlerle birlikte bir ünitenin 2,5 milyar doları geçmeyeceğini kaydetti. Özdebir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da bu konuda devreye girebileceğini vurguladı.
Bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşayabiliriz
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bu kış doğalgaz arzında sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Geçen yıl sıkıntılı bir dönem yaşandığını ifade eden Özdebir, birçok kamu ve yap işlet santralıyla sanayi tesislerinin durduğunu söyledi. “Ayşe teyze üşümesin diye kısıntı yapıldı.” diyen Özdebir, “OSB’lere de yapıldı ve biz de uyduk. Geçen yıldan bu yıla doğalgaz arzına ilişkin bir kapasite artışı yok. Kağıt üzerinde var. Geçen yıl Türkiye’yi Azeri gazı kurtardı. Kontratın üç dört misli kapasitede gaz verdiler. İran çok suiistimal etti. Şimdi kapasite artışı söz konusu değil. Türkiye’nin ihtiyaçları arttı, nüfus arttı. Yeni yerlere doğalgaz gitti. Projeksiyonlar alışılmış bir kış yaşanırsa 48 milyar metreküp doğalgaz sarfiyatı var. Bizim elimizdeki kontratlar bunu karşılamıyor. Havalar iyi giderse ekonominin yavaşlamasıyla gaz miktarında düşüşler oluyor. İnşallah sağlıklı geçiririz.” değerlendirmesinde bulundu.