Bütçe açığını azaltmak için kemer sıkma kararı alan ekonomi yönetimi, memurun fazla mesaisiyle ilgili bir düzenleme hazırladı. Fazla mesai altı ayla sınırlanırken diğer altı aydaki çalışmalar yıllık izne eklenecek. Uygulamadan, en çok hafta sonu da tahsilat yapan Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları etkilenecek.
Bütçe açığını azaltmaya yönelik alınan tasarruf önlemleri memuru da etkiledi. Yılbaşından itibaren 2,6 milyon memurun mesai sistemine yönelik ücret ödemesi yeniden belirleniyor. 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere normal mesai uygulaması kalkıyor. Yeni yılda mesai, iş yoğunluğunun olduğu dönemle sınırlı olacak. Bu süre altı ayı geçmeyecek. Memurun diğer günlerde mesaiye kalması durumunda ise herhangi bir şekilde para ödemesi yapılmayacak. Fazla mesaiye kalınan saatler toplanarak yıllık izne eklenecek. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre memura geçen yıl toplamda 1 milyar 80 milyon liralık fazla mesai ücreti ödendi. Kamuda fazla mesai ödemesiyle ilgili düzenlemenin bitmesinin en çok Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) etkileyeceği belirtiliyor. Yılbaşından itibaren bir yıl uzatılan kamuda fazla mesai uygulamasının biteceğini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, özellikle hafta sonu tahsilat yapan vergi dairesi çalışanlarının mağduriyet yaşayacağını belirterek, konuya ilişkin belirsizliğin devam ettiğini aktardı. Hangi kurumun fazla mesai alıp alamayacağı konusu da tam olarak netleşmedi.
Hafta içinin yanı sıra hafta sonunda da daire başkanı, genel müdür yardımcısı, genel müdür veya müsteşarla birlikte fazla mesai yapmak zorunda kalan hizmetli, şoför, sekreter gibi kadroların bu durumda nasıl bir davranış sergileyeceği bilinmiyor. Bakanlık kaynakları, çok sayıda üst düzey bürokratın araçlarının kendilerinin sürebileceği ve telefonlarına kendilerinin bakmak zorunda kalacağı belirtiliyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda her sekiz saat fazla çalışmanın bir günlük izne dönüştürülebileceği hükmünün yer aldığına dikkat çeken kaynaklar, fazla mesainin altı ayla sınırlı olduğuna dikkat çekti. Üst düzey bir yetkili, “Bakanlar Kurulu’na fazla mesai yapılması durumunda altı ay fazla çalıştırma yetkisi verildi. Ancak bu yetkinin kullanılmayacağını düşünüyorum. Çünkü ekonomi yönetimi 2013 yılında tasarruf yapmakta kararlı.” dedi. Aynı yetkili, çalışmaların devam ettiğini, her kurumda fazla mesainin olmayacağına dikkat çekerek bunun önümüzdeki günlerde netleşeceğini aktardı.
Botaş, santrallere verdiği doğalgaza zam yaptı
Kamu şirketi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)’tan elektrik santrallerine verdiği doğalgaza rekor zam geldi. Enerji Bakanlığı ve Botaş’a yakın çevrelerden elde edilen bilgilere göre, kamu elektrik santralleri için bin metreküp gaza yüzde 37 oranında zam yapıldı.
Buna göre daha önce bin metreküp 1.013-1.040 Türk Lirası aralağında (santrale göre fiyat değişiyor) olan gazın fiyatı 1.400-1.427 TL aralığına yükseldi. Resmî verilere göre şirket en fazla doğalgazı da elektrik sektörüne veriyor. Geçen yıl satılan toplam 39,4 milyar metreküp gazın 18,9 milyar metreküpü enerji sektörüne gitti. Konut sektörüne 10,1 milyar metreküp doğalgaz verilirken geri kalan bölüm ise diğer sektörlere satıldı.
Şirket, malî dengeyi sağlamak için kamu elektrik santralleriyle alım garantili santrallere pahalı, konut (dağıtım şirketleri) ve sanayi müşterilerine ise ucuz gaz satış politikası izliyor. Kamu şirketi, fiyat artışıyla ilgili soruları cevapsız bıraktı. Botaş, en fazla doğalgazı enerji sektörüne satıyor. Şirket aynı şekilde en fazla parayı da elektrik sektöründen kazanıyor.