logo

Depremde en riskli 10 bölge

Başta Akdeniz olmak üzere Muğla'daki yer hareketlerini değerlendiren deprem uzmanlar 10 kritik bölgeye dikkat çekti. Muğla'ya bağlı Bozburun ve Yunanistan'ın Simi Adası'nda 24 Kasım 2012'de gece yarısı başlayan deprem fırtınası sürüyor. Kandilli Rasathanesi, 8 günde 2100 kadar deprem kaydetti.
Art arda meydana gelen deprem fırtınasının bir yanardağ oluşturabileceği ve bunun da Türkiye'yi etkileyebileceğini söyleyen deprem uzmanı Prof. Dr.Ahmet Ercan, Jeofizik mühendisleri olarak 40 kişilik bir komisyonla, Bozburun-Simi deprem fırtınasını kaygıyla izliyoruz. Depremler, Türk karasularının dibindeki Simi'de yoğunlaşıyor. Bu deprem fırtınaları, deniz dibinde bir yanardağ oluşturabilir" diye konuştu.
Olası yanardağın; Datça, Hisarönü, Marmaris ve Bozburun gibi bölgeleri etkileyebileceğini söyleyen Ercan, "Bu bölge yakın jeofizik gözlem altına alınmalı.Depremle yanardağ patlamasına ilişkin kestirme çalışmaları yapılmalı" dedi.

Ercan, öncelikle tedbir alınması gereken yerleri şöyle anlattı : "ABD'deki kasırgalar, çığ düşmeleri, depremlerle boşalan enerjideki artış ve şimdi de Simi'deki deprem fırtınası bunun bir göstergesi. Türkiye'de de gerginliğin taşma noktasına geldiği yerlerde 2013'te depremler oluşabilir. Bingöl, Adapazarı-Akyazı, Balıkesir, Yenice-Gönen, Midilli-Foça-Karaburun üçgeni, Hatay-Osmaniye arası, Amasya-Merzifon arası, Hakkâri, Mudanya-Erdek Yarımadası, İmralı gibi kesimler depreme duyarlı ve 2013 doğal depremlerinden etkilenebilir."