logo

Kuyumcular 'altın toplama bayiliği'ne talip

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, yastık altı altının toplanmasında kesinlikle kuyumculuk sektörünün devre dışı kalmaması gerektiğini belirtti.
Altın ve kuyumculuk piyasasındaki son gelişmeleri değerlendiren Kameroğlu, 2006 yılında çıkan bir tebliğle standardı İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenmiş külçe altınları alıp satabilme yetkileri olduğunu anımsattı.
Kameroğlu, “Merkez Bankasının bankalara munzam karşılık olarak altın da yatırabilirsiniz imkanı tanımasından sonra bankalar bu altını nereden bulabilecek? Bunun yanında dediler ki, 'Halkın yastık altında 5 bin ton altın var. Bu altını siz halktan toplayın ve Merkez Bankasına munzam karşılık olarak verirsiniz'. Bu, bankaların çok işine geldi. Bankalar munzam karşılık olarak TL yatırırsalar maliyetleri yüzde 7-8, döviz yatırırsa yüzde 3-4 civarında bir maliyeti var. Altın toplarlarsa maliyeti yüzde 1-1,5 civarında. Bu nedenle bankalar yastık altındaki altına rağbet etti” değerlendirmesini yaptı.
İKO olarak, Türkiye ekonomisinin güçlemesini istediklerini söyleyen Kameroğlu, “Bu altınları vatandaşa satan kuyumcular vasıtasıyla neden toplamıyorsunuz? Kuyumcular burada by-pass ediliyor. Bankalar bu altın toplama işini ya bir rafineriye ya da bir markaya veriyor. Bu durum perakendeciyi, kuyumcuyu devre dışı bırakmak demektir” diye konuştu.
“Bizim hesabımıza göre 900 tonun üzerinde daha altın var”
Kameroğlu, kendilerine göre yastık altında 5 bin ton değil, 800-1.000 ton civarında altın olduğunu, 5 bin tonun abartılı bir rakam olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar bankalar eksper vasıtasıyla halka ulaşarak, bankalarda altın günü yaparak veya bazı markaları aracı koyarak 15-20 ton civarında yastık altı altın topladı. Bizim hesabımıza göre bin ton varsa, 900 tonun üzerinde daha altın var. Yastık altı altın toplanırken kesinlikle kuyumculuk sektörü devre dışı kalmamalı, eğer kalırsa başarıya ulaşma şansı fazla olmaz. Bankacılık sektörü kuyumcuları kullanırsa başarı şansı fazla olur. Bankacılık sektörü ile kuyumculuk sektörünün barışçıl bir ortamda ticaret yapmaları gündeme gelir. Yastık altı altını toplarken de vatandaş takıdan soğutulmamış olur.
Halkın altınını daha iyi değerlendirerek bankalara daha çok has altın yatırmalarına aracılık yaparız. Bankalara yastık altındaki altını biz kuyumculardan başka daha iyi kimse toplayamaz. Altın toplama bayisi olmaya tabiyiz. Anadolu'daki tüm kuyumcular böyle düşünüyor. Sadece İstanbul için söylemiyorum, Tüm Türkiye olarak söylüyorum."
Dünya