Türkiye’de istihdamın yapısı ekonomideki gelişmelere paralel olarak değişirken, sanayinin istihdama katkısı azalıyor, hizmetler sektörünün payı artıyor.
Türkiye’de istihdamın yapısı ekonomideki gelişmelere paralel olarak değişiyor. Sanayinin istihdama katkısı hız keserken, hizmetler sektörü istihdamın lokomotifi haline geldi. İşgücüne katılan gençlerin değişen beklentileri ve sanayi yerine hizmetler sektöründe çalışmak istemeleri de bu süreci destekliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, Ekim 2007-Ekim 2012 döneminde sanayide çalışanların sayısı 421 bin artarak 4 milyon 732 bin oldu. Bu artışa rağmen sanayinin istihdamdaki payı yüzde 20.2’den 18.6’ya geriledi. Sanayi sektörünün istihdamdaki payı 1.6 puan azaldı.
Hizmetler sektöründe çalışanların sayısı ise aynı dönemde 2 milyon 411 bin artarak 12 milyon 568 bine ulaştı. Hizmetler sektörünün istihdamdaki payı yüzde 47.7’den yüzde 49.3’e çıktı. Hizmetler sektörünün istihdamdaki payı 1.6 puan arttı.
“Hizmetler sektörüne kaçış var”
Araştırmalara göre, yapısal dönüşümün yanı sıra işgücüne katılan yeni neslin beklentilerinin değişmesi ve gençlerin sanayi yerine hizmetler sektöründe çalışmak istemesi de istihdamda orta çıkan bu sonuçlarda etkili oluyor.