Gazi Üniversitesi (GÜ) Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Altınok, 2012 başında yürürlüğe giren ve karşılıksız çek keşide edene hapis cezasını kaldıran yeni Çek Yasası’nın, bu değişim aracının kullanıldığı piyasalarda bazı sıkıntılara neden olduğunu söyledi.
Çekin, aslında dünyada nakit gibi kullanılan bir araç olduğunu, oysa Türkiye’de “nakit gibi kullanılan ‘vadeli’ bir araç” şeklinde kabul edildiğini anlatan Altınok, “Eskiden, karşılıksız çıkan çeklerde sonu hapis cezasına kadar uzanan yaptırımlar uygulanıyordu. Yeni düzenlemeyle, mali suçlara mali ceza prensibi doğrultusunda, hapis cezası yaptırımı kalktı” dedi.
Çek düzenlemesinin belki nakit akışını hızlandırdığını, ancak çekin; borçlu açısından caydırıcılığını kaybettiğini ifade eden Altınok, şunları kaydetti: “Merkez Bankası rakamlarına göre, 2012’nin ilk 10 ayında karşılıksız çek sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55.4 oranında arttı. Bu çok ciddi bir artış. Bu, güvensizlik ortamı yaratır. Oysa yeni Çek Yasası ile karşılıksız çek veren hesap sahiplerine 10 yıl çek yasağı gelmektedir. Ayrıca, çek sahipleri, çek bedelini ve yasal faizini ödeyene kadar bu yasak devam etmekte, bu durum iki problemi ortaya çıkarmaktadır. Birincisi; dürüst tüccar veya sanayicinin, yani çek kullananın hasbelkader karşılıksız çeki problem olacaktır. İkincisi; çek keşide eden kötü niyetli kişilerin başkası adına verecekleri çekler ne olacak? Bu durumda üçüncü şahısların mağduriyeti ortaya çıkacaktır. Çeki takibe düşen kullanıcılara çek verilmediği gibi, hesap açmasına da müsaade edilmemektedir. Bu durum, kayıt dışı ekonominin hızlanmasına neden olacaktır.”
Millî Gazete