logo

AB, tarihinde ilk kez kemer sıkacak

İki gündür Brüksel'de AB liderlerinin kıyasıya tartıştığı bütçe zirvesinde nihayet uzlaşma sağlandı. 

Bütçe konusunda uzun süredir yürütülen tartışmaların odağında rakamlardan çok önümüzdeki yedi yıl açısından belirleyici olacak yaklaşımın ne olacağı yer alıyordu. Bu da ister istemez AB içinde kamplaşmaya neden oldu.

AB’nin içinden geçtiği ve henüz tam anlamıyla sona ermeyen ekonomik krizden ancak büyüme ve istihdam odaklı bir yaklaşımla çıkılacağını savunan ülkelerle, mevcut durumdan çıkmak için kemer sıkmanın şart olduğunu savunan ülkeler zirve boyunca kozlarını paylaştı.

Kemer sıkma politikasını en çok savunan ülkelerin başını, her ne kadar bu yaklaşımı benimsemesinin ardında diğer ülkelerden farklı nedenler yatsa da İngiltere çekti.

Londra, “Üye ülkeler, ulusal alanda kemer sıkarken AB farklı bir tavır takınmamalı” tezini işledi.

Fransa’nın İtalya ve İspanya’nın desteğini arkasına aldığı ortamda İngiltere de “kampını” İsveç, Hollanda ve Finlandiya’yla oluşturdu. Sonucun şekillenmesinde ise seçim havasına giren ve kemer sıkma önlemlerinden yana olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in desteği önemli rol oynadı.

“Kemer sıkmanın” galip geldiği zirveden çıkan sonuçla AB tarihinde ilk kez bir önceki bütçeden daha az kaynağa sahip bir bütçe 27 ülkenin onayını aldı.

AB’nin mevcut 2007-2013 bütçesi 994 milyar seviyesindeyken devreye girebilmesi için Avrupa Parlamentosu’nun da onay vermesi gereken 2014-2020 bütçesi 959 milyar euro düzeyinde kaldı.

DünyaBülteni.net