Azgelişmiş ülkelerdeki tarım topraklarının neredeyse tamamı yabancılar tarafından satın alınıyor. Der Spiegel dergisinde yer alan bir habere göre Liberya'nın ekilebilir topraklarının yüzde 100'ü yabancılara satılmış durumda. Yaşanan olayın 'yeni tip bir sömürgecilik' olduğunu belirten dergi, tarıma elverişli iklimi bulunmayan ülkelerin toprak satın almak için birbirleriyle adeta yarışa girdiğine dikkati çekti.
Azgelişmiş ülkelerde nüfusun hızla artmasından faydalanan gelişmiş ülkeler, artan yiyecek ihtiyacını karşılama sözüyle topraklara talip oluyor. Yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği bu toprakların bir kısmı da kiralanıyor. Yabancılara en çok satılan toprak listesinde birinci sırayı alan Liberya'yı, Gabon ve Filipinler takip ediyor. Daha sonra ise yüzde 41 ile Sierra Leone, yüzde 36 ile Ukrayna, yüzde 33 ile Papua Yeni Gine, yüzde 28 ile Mozambik, yüzde 18 ile Tanzanya ve Uruguay, son olarak da yüzde 10 ile Madagaskar geliyor.
Satışlar özellikle Afrika, Güney Amerika, Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde yapılıyor. Toprak satın alan ülkelerin başında ise ABD, Güney Afrika, İngiltere ve İsveç geliyor. Bu 'sömürgecilik' sonucunda birçok ülke halkı zarar görüyor. Çünkü, toprakların satıldığı ülke halkı, kendi yetiştirdiği ürünü daha pahalıya almış oluyor.