Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı, sucuk, salam ve sosiste karışımın yasaklanmasının fiyatları yüzde 15-20 artırabileceğini söyledi. Bılıkçı, düzenlemenin, sucuk, kavurma ve pastırmada dünya markaları çıkarılması için önemli adım olduğunu ifade etti.
Et üreticileri, sucuk, salam veya sosiste karışımın yasaklanması gerekçesiyle zam yapmaya hazırlanıyor. Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, 5 Mart’ta yürürlüğe giren ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’yle birlikte et ürünlerindeki kalitenin artmasına bağlı olarak yüzde 10 ile 20 arasında fiyat değişimi beklediklerini söyledi. Tebliğle birlikte fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk imal edileceğini vurgulayan Bılıkçı, “Bir ürünün fermente olabilmesi için de belirli bir protein değerine ulaşması gerekiyor. O yüzden de et ürünlerini etin daha kaliteli yerlerinden yapın ki kaliteyi yakalayabilin.” dedi.
Mustafa Bılıkçı, İstanbul Orta-köy’de düzenlenen toplantıda, kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldıran tebliğ hakkında bilgi verdi. Bılıkçı, tebliğ kapsamındaki düzenlemeyle çocukların ve ailelerin güvenle tüketebileceği sağlıklı ve geleneksel ürünler için gerekli altyapının sağlandığını belirtti. Bılıkçı, geleneksel Türk şarküteri ürünleri arasında en çok tüketilen ürünün sucuk olduğunu ifade etti. Bılıkçı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de en çok tercih edilen şarküteri ürünü sucuk ve pastırma. Nielsen verilerine göre sucuğun toplam pazardan aldığı pay yüzde 54,52, salamın yüzde 21,24, sosisin yüzde 13,2, pastırmanın ise yüzde 5,80. Bunları yüzde 3,17 ile kavurma, yüzde 1,14 jambon, yüzde 0,69 ile füme et takip ediyor. 2012’de 915 bin ton kırmızı et sağlanırken, 25 bin 435 ton kırmızı et ithal edildi. TÜİK’in 2012 verilerine göre tüketilen toplam kırmızı et miktarının en fazla yüzde 15’i küçükbaş hayvandan elde ediliyor. Kişi başı kırmızı et tüketimi ise 12 kilogram. Bu rakam Amerika’da 60, AB ülkelerinde ise 30 kilogram civarında.