Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yeterince incelenemeyen yeraltı kaynakları madencilerin ilgisini çekiyor. Madenciler, bölgede kömür, altın, manganez, bakır, krom ve gümüş yataklarının olduğunu söylüyor.
Güneydoğu'da bir dönem uzun incelemeler yapan Etibank eski Başmühendisi, Maden Uzmanı Selahattin Kaya, bölgenin özellikle bakır madenleri yönünden zengin olduğunu söylerken, yalnızca bakır üzerine yapılan bir araştırmanın dahi çok umut verici olduğunu belirtiyor. Kaya, 'Bölgede maden çıkarımı iki bin yıl öncesine dayanıyor. Demek ki bu bölgede eskiden beri bilinen bir şeyler var. Siirt'in Maden köyünde bakır var. 39 milyon ton bakır madeni olduğu tespit edildi. Bu tek noktadaki bakır 5 milyar dolar değerinde. Ergani'den Hakkâri'ye kadar giden bir damar olduğu yönünde bulgular da vardı. Yüzlerce kilometrelik bu hat üzerinde Ergani havzasındaki gibi yeni bakır yatakları bulunabilir' ifadelerini kullandı.
Yalnızca Güneydoğu'da değil Hatay'da dahi maden araştırması yapılamadığını söyleyen Kaya, konuya ilişkin yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor:
“Hatay Dörtyol'da boksit ile karışık demir madeni var. Onun daha yukarısında bakır var. MTA'nın çok eski araştırmalarında bakır olduğu görülüyor. Ama heyeti götürüp bakırı tespit ettiremedik.”
Özellikle Mardin'in altın ve gümüş yönünden zengin olduğunu dile getiren Kaya, birçok madenin tespit edildiğini ancak rezerv konusunda ayrıntılı araştırma yapılamadığını söylüyor.
Petrol hariç 200 milyar dolar
Maden Araştırmaları Geliştirme Vakfı Üyesi Maden Mühendisi Mehmet Utkan, Kars, Ardahan ve Ağrı'da yaptıkları araştırmalarda çok umut verici maden yatakları ile karşılaştıklarını belirtti. 'Yalnızca Ağrı ve Ardahan illerinde 150-200 milyar dolarlık bir maden potansiyeli var' diyen Utkan, bu bölgelerde yıllar önce yapılan yüzeysel araştırmaların dışında kapsamlı bir araştırmanın gerçekleştirilemediğini kaydetti. Utkan şunları söyledi:
“Yeni yataklar konusunda araştırma yaptık. Bölgenin her yerinde farklı madenler var. Özellikle kurşun, çinko, bakır ve çok ciddi altın potansiyeli tespit ettik. Bu madenler işletilirse 150-200 milyar dolarlık bir potansiyel var. Daha petrolü katmıyorum bile...“
Rezervler bulunacak
Bölgede uzun yıllardır maden işletmeciliği yapan Bimer Grup Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Türk, Güneydoğu'da yıllardır hiçbir araştırmanın yapılamadığını belirtiyor. 'Bölge bakir bir alan' diyen Türk, yeraltı zenginliğinin potansiyeli hakkında şunları söylüyor:
“Buralarda yeterli araştırma yapılmadı. Maden Teknik Arama Enstitüsü (MTA) 1980 yılı sonrasında tüm araştırmaları durdurduğu için bölgenin tam potansiyeli bilinmiyor. Bölgedeki zenginlik tahminlerimizin ötesinde, daha farklı rezervler de çıkabilir. Gerekli araştırmalar yapılırsa birkaç yıl içinde bu bölgede ciddi rezervler bulunabilir.”
Her yerde maden var
'Türkiye Madenleri Haritası' ülkemizdeki rezervlerin hangi bölgelerde bulunduğunu gösteriyor. Ancak haritada Diyarbakır, Mardin, Urfa, Şırnak, Batman, Hakkâri, Adıyaman, Siirt gibi illerin çevresinde hemen hemen hiçbir madenin olmadığı görülüyor. Oysa bu bölgelerin haritada boş görünmesinin tek nedeni, yıllardır hiçbir araştırmanın yapılamamış olması. Son yıllarda bölgede yüzeysel olarak dahi yapılan araştırmalar ise çok değerli ve çeşitli maden yataklarının olduğunu gösteriyor. Bu araştırmalara göre Sivas ile Bingöl arası, Türkiye demir cevherinin en az üçte birine sahip. Ayrıca Hakkâri ve Elazığ'da önemli krom yatakları mevcut. Bölgenin zenginliğini anlatmak için tek örnek bile yeterli: Yalnız Şırnak'ta işletmeye açılan kömür madeni Türkiye'nin yüz yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar zengin.
İktibas: Yeni Şafak