logo

Kamudaki üst düzey yöneticilere 'sınırlama'

Devlet Memurları kanunu'nda yapılacak değişiklikle üst düzey kamu yöneticilerinin görev süreleri sınırlandırılacak.
Halen Diyanet İşleri, TÜİK ve Türk Patent Enstitüsü başkanları ile üst kurul başkanları hariç pek çok üst görevde süre sınırı yok. Bu yöneticilerin görevlerinde süre sınırı olmaması, görev değişikliklerini zorlaştırıyor. Yeni yasa ile kamudaki üst yöneticilerin görev süreleri 4 yıl ile sınırlandırılıyor. Bu süre mahalli idarelerde ise 5 yıl olacak. Görev süresi dolanlar yeniden atanabilecek. Görev süresi hiçbir şekilde ilgili bakanın görev süresini geçemeyecek. Süresi dolmadan görevden alınanlara kalan süreye ait ücretler ödenecek.
Yine yasada yapılacak düzenleme ile kamuda yönetici olmanın şartları kolaylaşırken özel sektörden yönetici atanabilecek. Düzenleme ile daire başkanı ve üstü görevlere özel sektörden doğrudan atama yapılabilecek. Ayrıca Adalet Bakanlığı'nda genel müdür veya müsteşar olabilmek için gerekli olan hakim savcı olma şartı kaldırılacak.
Bu arada merakla beklenen bir gelişme de müşavirlik sisteminde göze çarpıyor. Düzenleme, müşavirlik sistemine neşter vuruyor. Böylece, görevden alınan her yöneticinin müşavir olmasına son verilecek. Yeni sistemle genel müdür ve üstü görevdeyken görevden alınanlar müşavir olabilecek. Daire başkanı ve il müdürü gibi kadrolarda bulunurken görevi sona erenler ise uzman ya da araştırmacı olacak. Kamudaki müşavir kadroları, bankamatik memur tartışmasının en önemli nedenlerinden biri. Binlerce müşavir, hemen hiçbir iş yapmadan devletten maaş alıyor. Bunların bir bölümü işyerine hiç gitmeden banka şubesinden maaşını çekiyor. Müşavirlerin önemli bir bölümü de genel müdür, daire başkanı ve il müdürü gibi aktif görevleri icra ederken görevden alınanlardan oluşuyor. Yaşanan bu sıkıntıları dikkate alan Çalışma Bakanlığı, 657 sayılı yasada yapılacak değişiklikle müşavirlik sistemine çekidüzen verecek.

Dünya Bülteni