Vatandaşın firmaları şikâyet etmek için kapısını çaldığı tüketici hakem heyetlerinin yapısı değişiyor. Tüketici şikâyetlerinin daha hızlı sonlandırılması ve uzman personelce takibi için raportörlük müessesesi oluşturulacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 500-600 raportör alımı gerçekleştirmeyi planlıyor.
Sınav yoluyla alınacak bu kişiler tüketici şikâyetleri konusunda uzmanlaşmış isimler olacak. Kredi kartı, cihaz arızası, fatura, kredi gibi belli başlı konularda bu kişiler belli bir eğitimden de geçirilecek.
Yine sürecin hızlanması ile birlikte 15 günde bir toplanan hakem heyetinin daha sık bir araya gelmesi formülü üzerinde de duruluyor. Edinilen bilgilere göre yeni Tüketici Kanunu’nun içerisine bu kapsamda madde konulması üzerinde tartışılıyor. Mevcut uygulamada işin sekreteryası kaymakamlık bünyesindeki bir memur tarafından yapılıyor. Hakem heyetinde baro, tüketici örgütleri, esnaf örgütleri ve belediyelerden temsilci bulunuyor. Tüketici sorunları konusunda uzmanlaşmış kişilerin çalışmasının profesyonelliği de beraberinde getireceğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, vatandaş lehine daha verimli kararlara imza atılabileceğine dikkat çekiyor.
Türkiye genelinde 975 tüketici sorunları hakem heyeti bulunuyor. Her bir hakem heyetinin iş yoğunluğu nüfusa göre birbirinden farklı. Tüketiciler ile satıcı ve tedarikçiler arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çözüme bağlanması amacıyla her il ve ilçede en az bir tane hakem heyeti bulunuyor. Hakem heyetlerine yapılan başvuruların sayısı da giderek artıyor. 2001 yılında 29 bin 845 olan bu sayı 2011 yılında 200 bini buldu. Geçen yılın sonuçları henüz açıklanmasa da şikâyetlerin 200 binin üzerinde olması bekleniyor.