logo

GDO kullanımında ürküten rakamlar

ABD, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren gıda ürünlerinin yüzde 50'sinden fazlasını üretirken dünya çapında en çok kullanılan GDO'lu ürünler mısır, soya fasulyesi ve şeker pancarı oldu.
Genetiği değiştirilmiş gıdalar, laboratuvar ortamında diğer bitkiler, hayvanlar, virüsler ya da bakterilerden alınan genlerle DNA'sı değiştirilen bitki ya da et ürünleri olarak tanımlanıyor.
Genetik mühendislik teknikleri, bitkilerin haşerelere ve ot öldürücülere karşı korunması, besleyici değerinin artırılması ve raf ömrünün uzatılması için kullanılıyor.
Tarımda Biyo-Teknik Uygulamalar Uluslararası Merkezi (ISAAA) verilere göre 2010 itibarıyla tüm dünyada genetik değişime uğramış bitki en çok ABD'de yetiştiriliyor. En yaygın olarak üretilen genetiği değiştirilmiş bitkiler; soya fasulyesi, şeker pancarı, mısır, domates, patates ve pirinç.
Dünya üzerinde yetiştirilen soya fasulyesinin yüzde 93'ü, şeker pancarının yüzde 74'ü ve mısırın da yüzde 88'inde GDO kullanılmış durumda.

Genetiği değiştirilmiş gıda ürünlerinin ticareti için çeşitli uluslararası örgütlerin hazırladığı protoller dışında genel bir uluslararası mevzuat bulunmuyor.