Elektronik sigaranın, sigara bırakmada etkili olduğuna dair kanıt bulunmadığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, elektronik sigaranın alışkanlığı pekiştirmekten başka bir işe yaramadığını söyledi.
Sigara bağımlılığının farmakolojik ve davranışla ilgili olmak üzere iki boyutunun bulunduğuna dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de son yıllarda sigarayla ilgili iyi bir mücadele verildiğini ve buna bağlı olarak kullanım oranlarında azalma yaşandığını belirtti. Ancak bu genel duruma rağmen gençlerin sigaraya başlama ya da kullanma oranlarında bir azalma olmadığını dile getiren Özlü, araştırmaların Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 10–20 aralığında olduğunu gösterdiğini söyledi.
20 yaşından sonra bir kişinin sigaraya bağımlı hale gelmesinin pek sık görülen bir durum olmadığını anlatan Özlü, “Bundan dolayı en çok korunması gereken yaş grubu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite dönemine denk geliyor. Riskin çok ciddi olduğu bu dönemde gençlerin sigaradan uzak tutulması ve sürecin iyi yönetilmesi lazım” ifadelerini kullandı.