Türk hukuk sisteminde Mahkemesiz adalet olarak tanımlanan arabuluculuk sistemi Haziran ayında uygulanmaya başlanacak. Uygulamayla özel hukuk anlaşmazlıkları, dava açılmadan ve mahkemeye gitmeden arabulucu aracılığıyla çözülecek.
Türk hukuk sistemi, birçok ülkede kullanılan ama Türkiye için henüz yeni olan “Arabuluculuk” kavramı ile tanışmaya hazırlanıyor. “Mahkemesiz adalet” olarak tanımlanan arabuluculuk kavramı, Türk hukuk sistemine de giriyor. Buna göre, özel hukuk anlaşmazlıkları, dava açılmadan ve mahkemeye gitmeden arabulucu aracılığıyla çözülecek. Hukuk sisteminde mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması amacıyla gündeme gelen bu sisteme göre; mal paylaşımı, miras gibi özel hukuk anlaşmazlıklarında dava açılmadan arabulucu kullanılabilecek.
Kamu düzenini ilgilendirmeyen alacak veya tazminat davaları da dahil özel hukuk alanındaki tüm uyuşmazlıklar arabulucu marifetiyle çözülebilecek. İş hukuku ve tüketici hukukundan kaynaklanan davalar da arabulucuya gidecek.
Hukuk mezunu ve en az 5 yıllık deneyimi bulunan kişiler arabulucu olarak görev yapacak. Bu kişiler Adalet Bakanlığına bağlı çalışacak. Arabulucu önünde yapılan konuşmalar gizli kalacak. Taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında aralarında anlaşıp arabulucuya gidebilecek. Arabulucu ücreti taraflarca eşit ödenecek.
Arabulucu isteğe bağlı
Yeni sistem, anlaşmalı boşanma davaları, trafik kazaları, kat mülkiyeti gibi özel hukuku ilgilendiren konularda taraflar arasında uzlaşmanın sağlanmasını amaçlıyor. Kanuna göre, dava süreci başlamadan önce taraflar anlaşmaları halinde ortak bir arabulucu seçebilecek. Kanuna göre; tarafların, arabulucuya başvurma, süreci devam ettirme, sonuçlandırma veya bu süreçten vazgeçmesi serbest olacak; arabulucuya başvururken ve tüm süreç boyunca eşit hakları bulunacak.