logo

İnternet bağımlılığına dikkat

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ‘Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı' raporu, çocuk ve gençler arasında internet kullanımının bağımlılık haline geldiğini gözler önüne seriyor.

Özellikle ortaokul ve lise çağındaki 12-18 yaş grubunun büyük risk altında olduğunu belirten Emniyet’e göre, sosyal becerileri gelişmemiş, yüz yüze görüşmelerde güçlük çeken, fiziksel görünüşünden memnun olmayan ve ilişkilerde kendine güvenmeyen bireylerde internet bağımlılığı daha belirgin. Emniyet, bağımlılıkla mücadelede ailelerin desteğinin çok önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca çocuklara, internet ve bilgisayar başında vakit harcarken neleri kaçırdıklarının anlatılması gerektiğini belirtiyor.

Çalışmada, bir kişinin internet bağımlısı olup olmadığının nasıl belirlenebileceği ile ilgili belirtiler şöyle sıralanıyor: “İnternet bağımlısı bir kişi bilgisayar ve internet kullanımı esnasında mutlu olur ve kendinden bir rahatlama duygusu yaşanır. İnternet ve bilgisayar kullanılmadığı zamanlarda ise söz konusu bireylerde keyifsizlik, kaygı ve uyku bozukluğu gibi rahatsızlıklar baş gösterir. Ayrıca bu kişiler sosyal, ailevî ve iş çevresindeki kişilere yeteri kadar vakit ayıramaz. Kişisel ilişki, başarı ve maddî konularda risk almazlar. Günlük yaşamın büyük bölümünü de bilgisayar başında geçirirler. Bilgisayar ve internet kullanmadıkları zamanlarda çalışma hayatlarında zorluk ve performanslarında düşme yaşanır. Tatillerde ise dizüstü (laptop) kullanma, bilgisayarı gün boyu açık tutma. Elektronik postalar kontrol edilmediğinde huzursuzluk hissetme.”

Bilgisayarı yasaklamayın!

Emniyet, aileleri de bilgisayar ve internet bağımlılığı konusunda uyarıyor: “Bilgisayarın ve internetin çocuğunuzun arkadaş çevresi ve sağlılığını etkileyip etkilemediğini sorgulayın. Çocuklarınıza bilgisayar ve internet kullanımını kesinlikle yasaklamayın. Ancak kullanırken yakınlarında olun. Girip çıktığı siteleri yakından takip edin. Bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, ortak kullanım alanına kurun. Kendi alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Çocuğunuzun örnek alabileceği bir kişi misiniz? Onlarla etkin iletişim kurun ve kaliteli vakit geçirin. Bağımlılık noktasında bazı endişeleriniz varsa uzmanlardan destek alın.”