Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da meydana gelen çatışmalarda aralarında polislerin de olduğu 21 kişi öldü. Doğu Türkistan'ın batısındaki Kaşgar bölgesinin Maralbaşı kasabasında Çin polisinin silah arama bahanesiyle evlere girmeye çalışması üzerine 6'sı Uygur toplam 21 kişi öldü.
Ölü sayısına dair farklı haberler gelirken, ölenlerden 15'inin polis ve ''sosyal işçi'' olduğu belirtiliyor. Çatışma sırasında 8 Uygur'un da tutuklandığı bildiriliyor.
Maralbaşı kasabasında silah seslerinin duyulduğu ve polisin olay yerine intikal etmesinin ardından çatışma meydana geldiği kaydediliyor.
Doğu Türkistan'daki son çatışmanın temelinde Çin yönetiminin uyguladığı sözde istimlak politikalarının yattığı belirtiliyor. Çin yönetimi Uygurların evlerini dönüşüm bahanesiyle yıkıyor, fakat evlerin bedelini ödemiyor ya da ev sahiplerine geçersiz resmi kağıtlar veriyor.
Evleri ellerinden alınan Uygurların resmi müracaatlarına rağmen sonuç çıkmaması üzerine toplanarak valilik binasına girmeye çalıştıkları ve burada arbede yaşandığı kaydediliyor. Sonrasında ise Çin polisinin Uygur Türklerinin evlerini silah arama bahanesiyle bastığı ve bu sırada meydana gelen olaylarda 21 kişinin öldüğü bildiriliyor.
Doğu Türkistan'da yabancı gazetecilerin bulunması yasak olduğu için bölgeden güçlükle haber alınıyor. Çin yönetimi ülkedeki haber ajaslarına da Doğu Türkistan konusunda sıkı sansür uyguluyor.
2009'da Doğu Türkistan'a yerleştirilen Han Çinlilerinin Uygur Türklerine saldırması sonucu meydana gelen olaylarda yaklaşık 200 kişi ölmüştü.
Öte yandan Çin haber sitesi evde bulunanların kaç kişi olduğu hakkında bilgi vermezken, evde bulunanlardan 6'sının öldürüldüğünü ve 8 kişinin sağ yakalandığını kaydediyor.
ÇİN YÖNETİMİNİN İLK VUKUATI DEĞİL
Doğu Türkistan bölgesindeki Çin işgali ve yönetim tarafından bölgeye sürekli olarak Han Çinlilerinin yerleştirilmesi, Uygur Türklerinin sık sık tepkisine neden olurken, Çin yönetimi bu tepkileri zulüm yoluyla bastırmaya çalışıyor.
5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de meydana gelen ve 200 kadar Uygur'un öldüğü, 2 bin civarında Uygur'un da yaralandığı olaylar Doğu Türkistan'daki zulmün yalnız bir örneği.
2012 yılında ise Kaşgar,Hoten, Gulca gibi Uygur şehirlerinde meydana gelen Çin saldırılarında toplam 60 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı. Çin yönetiminin günden günden artan hak ve hukuk ihlalleri, ülkenin tarihi sakinleri olan Türklerin evlerine ve topraklarına zorla el koyması, ekonomik hayatta uygulanan etnik ayırımcılık, dini ve milli hayat tarzına getirilen kısıtlama ve yasaklar Doğu Türkistan'da Uygurların direnişe geçmelerine sebep oluyor.
Dünya Bülteni