logo

Kısa vadede kaya gazı devrimi beklemek yanlış

Uluslarası Enerji Ajansı (IEA) başekonomisti Fatih Birol, son dönemlerde piyasada oluşturulan ciddi beklentinin aksine Türkiye’de kısa vadede Amerika’dakine benzer hızlı bir ‘kaya gazı devrimi’ beklemenin ciddi iyimserlik olacağını söyledi.

19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın son gününde konuşan Birol, “Türkiye’de kaya gazı konusu oldukça yeni. Ciddi rezervlerden bahsediliyor, ancak her şeyden önce bu rezervleri üretime çevirme maliyeti ciddi önem arz ediyor. Eğer kaya gazıyla iç talebi karşılamak doğalgaz ihracından daha ucuz olmayacaksa burada sürdürülebilirlik beklenemez.” dedi. Bazı analistler, Amerika’da son dönemde yaşanan kaya gazı arzı patlamasının, bu ülkeyi önümüzdeki 5 yıl içinde Rusya’yı geride bırakarak dünyanın birinci gaz tedarikçisi yapabileceğini öne sürüyor.
Fatih Birol da bu öngörüyü paylaşıyor, fakat birçok yorumcuya göre ABD’de yaygınlaşan hidrolik fraksiyon yöntemi hem çevresel hem de insan sağlığı açısından oldukça riskli. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ciddi rezervler olduğu tahmin ediliyor. Bu sebeple başta Shell olmak üzere birçok şirket rotayı Türkiye’ye çevirmiş durumda. Ancak ortada üzerinde durulması gereken bazı ciddi sorunlar var. Uzmanlar Türkiye’de kaya gazı ve kaya petrolünü bu yaygın yöntemle çıkarmak için neredeyse Atatürk Barajı kadar suya ihtiyaç olacağını belirtiyor. Bu suyun nereden ve nasıl temin edileceği büyük bir soru işareti olarak dururken kaya gazı çıkarma çalışmalarının depremlere neden olma riski de ayrı bir problem. Gelecek 5 yılın enerji anlamında Türkiye için çok kritik olduğunu düşünen Birol’a göre Türkiye, çevresindeki ülke ve ülkelerdeki önemli potansiyellere yoğunlaşmalı. Birol, 5 yılda dinamik bir politika izlemenin, Türkiye’nin enerji konusundaki önümüzdeki on yıllarca enerji konusundaki gelişmelerin nasıl olacağı konusunda ciddi bir kazanç olacağını ifade etti.