Yeni teşvik sistemine göre enerji yatırımlarına dönük "bölgesel destekler"e bakıldığında 2013`ün sonuna kadar başvuranlar, 2014`e oranla daha yüksek oranlarda teşvik alacak. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, enerjide bir an önce dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Yeni teşvik sistemini olluşturan, 15/06/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe koyulan, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararın 17.maddesinin 1.fıkrasına eklenen (I) bendi diyorki: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen geçerli bir maden işletme ruhsatı ve izni kapsamında 3213 sayılı Maden Kanunu`nun 2.maddesinin 4-b grubunda yeralan madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları (Karar sayısı:2013/4288) teşvik kapsamındadır. Bu "i bendini" oluşturan enerji yatırımları, aynı zamanda yeni teşvik yasasına göre rüzgar tüneli, maden istihraç ve/veya maden işletme yatırımlarıyla birlikte "öncelikli yatırım konuları" içinde yer alıyor. Ve yine Yeni Teşvik Yasası`na göre,öncelikli yatırm konuları, "5.bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir, yatırımların 6.bölgede yeralması halinde de bulunduğu bölge desteğine tabidir".
Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat oranı yüksek aramallarının üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırımlardır (Yüzde 50`den fazlası ithalatla karşılanan ara malları veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar ki münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek enerji yatırımları dahil) ve desteklenmektedir.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, stratejik yatırımların, Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES)çerçevesinde yeraldığını vurgu layarak, bölge farkı gözetilmeden desteklendiğini ancak 6. bölgede yapılması durumunda ayrıca "gelir vergisi stopajı" ve "10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği" aldığını belirtiyor.