logo

'Buğdaydan kaçış önlenmeli'

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 10’nunu karşılayan Çukurova yöresinin ekim alanlarının artırılarak yüzde 15’e çıkarılması gerektiğini söyledi.
Tezcan, yaptığı açıklamada, Çukurova’da geçen yıl yaklaşık 2.5 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, bu yıl yüzde 25-30 oranında daralmayla ekim alanının 2 milyon dekara düştüğünü ifade etti. Tezcan, üreticilerin buğdayın maliyetinin artması nedeniyle buğdaydan kaçıp alternatif ürünlere yöneldiğini, ancak Çukurova yöresinin buğdayının toprak ve iklim nedeniyle Türkiye’nin en kaliteli bağdayı olduğunu belirterek, “Çukurova yöresi çiftçisi buğdaydan kaçmamalı. Aksine buğday ekim alanlarını artırmalıdır. Türkiye’de yılda elde edilen 18-19 milyon ton buğdayın yüzde 10’unu Çukurova yöresi karşılıyor. Ancak bu oranın yüzde 15’ini karşılayacak kadar yükselmesi gerekiyor. Ancak Çukurova yöresi buğdayda ilk hasat yeri olduğu için fiyat belirsizliği ve girdilerin pahalı olması nedeniyle buğdaydan kaçıyor” dedi.
“Mazot ve gübre fiyatları düşmeli”
Tezcan, Çukurova yöresinin buğdayının çok verimli olması nedeniyle yetkililerin üreticiyi teşvik ederek buğday ekim alanlarının artmasını sağlaması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Buğday girdilerinin özellikle mazot ve gübre fiyatları aşağı çekilmeli. TMO, buğday hasat edilmeden üreticiyi tüccarın eline bırakmamak için fiyatı açıklamalı. Bunları olmadığı sürece Çukurova yöresinde buğdaydan kaçış devam eder.”
Tezcan, bu yıl bir kilo buğdayın maliyetinin 65 kuruş olduğunu, fiyatın çiftçinin para kazanması için en az 70-75 kuruş olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Milli Gazete