logo

Yangonlu Müslümanlarda endişeli bekleyiş

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde geçen yıl Müslümanları hedef alan şiddet olaylarının ardından Yangon ve diğer kentlerde de daha küçük çaplarda benzer olaylar yaşanması, ülke genelinde korku dolu bir bekleyişe neden oluyor. 
Myanmar'ın Gelişimi İçin Ulusal Demokrat Parti 2. Sekreteri ve Dış İlişkiler Başkanı Muhammed Naim, olayların hızla yayılmasından ve özellikle Yangon'da daha büyük katliamlar yaşanması riskinden endişe ettiklerini söyledi.
"Yangon'un köylerinde Müslümanlara yönelik neredeyse her gün yeni bir saldırı yaşandığını ve başkentin merkezinde de küçük çaplı olayların sürdüğünü" ifade eden Naim, şunları kaydetti:
"Her gün olay var. Soykırım tehlikesi yaşıyoruz. Arakan'da yapılanların buraya sıçramasından korkuyoruz. Myanmar halkının yüzde 10'undan fazlası Müslüman. Hemen her bölgede Müslümanlar var. En az 10 milyon Müslüman yaşıyor. Hepsi tehdit altında. Çözüm hükümetin elinde. Hükümet istediği zaman sorunları çözebilir. Bizi zorla vatandaşlıktan çıkarmaya çalışıyorlar. Bangladeş'ten kaçak geldiğimizi iddia ediyorlar. Biz de bunu kesinlikle kabul etmiyoruz."
Naim, uzun süredir baskı altında olmalarına karşın kendilerini korumak için dahi olsa silaha başvurmak istemediklerini, barışçıl çözüm önerilerine açık olduklarını ifade etti. Birçok ülkenin diplomatik temsilcisiyle görüştüklerini anlatan Naim, "Güçlü ülkelerin büyükelçileri olaya ilgi duysa da genel olarak temkinli yaklaşıyorlar" dedi.
Myanmar, Müslümanların doğal kaynaklarını Çin'e satıyor
Myanmar yönetimi, katliam ve zulümlere maruz bıraktığı Müslümanların yaşadığı bölgelerdeki doğal kaynakları Çin'e satıyor.  Çin ve Myanmar arasında inşası süren doğalgaz ve petrol boru hatlarının, bu yıl faaliyete geçeceği bildirildi. 
Çin'in resmi basınındaki haberlere göre, Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaleti vali yardımcısı Gao Şuşün, doğalgaz boru hattının yılın ilk yarısında, petrol boru hattının ise bu yılın sonu ya da gelecek yılın başında faaliyette olacağını söyledi.
Myanmar'ın batı sahilindeki Kyaukpyu limanından, Çin'in Yunnan eyaletinin Ruili kentine kadar uzanan enerji hatlarının inşası 2010'da başlamıştı. İnşası tamamlanacak boru hatlarının, ülkenin ekonomisine büyük katkı yapması beklenirken, az gelişmiş eyaletlerin yoğun olduğu güneybatı bölgelerinin ekonomisini hareketlendirmesi bekleniyor.
Myanmar-Çin boru hattı, ülkenin enerji güvenliği açısından da büyük rol oynuyor. Zira Çin enerji ithalinde Malaga boğazı yerine daha güvenli gördüğü bu hattı kullanmayı hedefliyor.
İnşaat tamamlanmasının ardından petrol boru hattının yıllık 22 milyon ton, doğalgaz boru hattının ise yıllık 12 milyar metreküp taşıma kapasitesi olacak.
Myanmar'da bulunan petrol ve doğalgaz kaynakları ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bölgelerde bulunuyor. Bu bölgelerde çok değerli elmas ve yakut madenleri de yer alıyor.

Milli Gazete