YDS elektronik yapılacak. LYS, açık uçlu sorular olacak. Adaylara emanetçi dolabı verilecek. Tuvalet derdine karşı YGS bölünebilecek.
ÖSYM gelecek yıldan itibaren sınav sistemini sil baştan değiştirecek. Sınavlar artık elektronik yapılacak, adaylar randevulu sınava girecek, soru havuzu oluşturulacak, çoktan seçmeli değil, soru ve cevaplar yayınlanmayacak. Adaylar için emanetçi dolabı vermeyi hazırlayan ÖSYM, uzun süren sınavlarda yaşanan tuvalet yasağını da sınavları ikiye ayırarak çözmeyi planlıyor.
Başta üniversite sınavı ve memurluk sınavları olmak üzere her yıl yaklaşık 10 milyon adayı sınava alarak değerlendiren ÖSYM gelecek yıldan itibaren yeni sınav sistemlerini uygulamaya başlayacak.
ÖSYM; elektronik sınav uygulamasını ilk olarak Yabancı Dil Sınavı’nda (YDS) uygulamaya başlayacak. 2014 yılından itibaren yabancı dil sınavlarında adayların konuşma-dinleme-yazma-okuma becerileri bilgisayar üzerinden ölçülecek. Yabancı Dil Sınavı için ÖSYM soru havuzu hazırlığına başladı. Randevulu sınavı 2015 yılından itibaren tüm sınavlar için uygulamayı planlayan ÖSYM, yıl içerisinde 4-5 kez sınav yapmayı planlıyor. Adayın en yüksek puanı dikkate alınacak. Aynı adayın istediği kadar sınava girme hakkı olabilecek. Yaklaşık 3 bin kişi kapasiteli 30-40 tane ÖSYM sınav binası yapılacak. Böylelikle 2 ay gibi bir sürede 2 milyon kişiye sınav yapılabilecek. Sistem uygulamaya geçerse, adaylar sınavdan çıkar çıkmaz sonucu öğrenebilecek.
ÖSYM, adayların 5 seçenekli test usulü sınavdan da kurtaracak. Öğrencilerin analiz, düşünme gibi yeteneklerini kullanamadıkları sadece ezbere dayalı test sınavına ilişkin eleştiriler üzerine ÖSYM, üniversite sınavında açık uçlu sorular deneyecek. İngiltere’de Pearson Ölçme Merkezi’nin uyguladığı modeli Türkiye’ye uyarlayacak olan ÖSYM, 2014 yılı sınavında öğrencilere test sorularının yanı sıra açık uçlu sorular da soracak. Soruların yüzde 25’i açık uçlu olacak. Bu sistemde, adaya, ilgili konuda bir soru sorulup, bildiklerini yazması istenecek. Böylelikle adayların, üst düzey bilişsel yetenekleri de ölçülme şansı bulacak. Değerlendirme sırasında öncelikle adayların cevap kâğıtları taranıyor. Okuyucuların değerlendirmesi, elektronik olarak sisteme kaydediliyor.
ÖSYM, yeni sınav sistemiyle birlikte sınav soru ve cevaplarını internet ya da başka bir yayın organında yayımlamayacak. TBMM’de görüşülmekte olan Memurlar Kanun Taslağı’nın içine alınan bir düzenleme ile ÖSYM sınavları Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışına çıkarılacak. Böylelikle adaylar, ÖSYM’ye Bilgi Edinme Kanunu kapsamında soru ve cevapları isteme hakkı da olmayacak.
ÖSYM, sınav güvenliğine ilişkin alınan önlemler kapsamında zor duruma düşen adaylar için de bazı çalışmalar yürütüyor. Adayların çanta dahil hiçbir eşyasının alınmadığı sınavlar için Emanet Dolabı yapılması planlanıyor. Böylelikle adaylar, araba, ev anahtarı, cüzdan gibi malzemelerini emanet dolabına bırakabilecekler.
ÖSYM yönetim kurulunun son olarak üzerinde çalıştığı bir diğer çalışma ise 3.5 saat süren Yükseköğretime Giriş Sınavı’da (YGS) adayların yaşadığı tuvalet sorunu. ÖSYM yönetim kurulu sınav güvenliği kapsamında tuvalet yasağını kaldıramayacaklarını ancak Lisans Yerleştirme Sınavı’nda olduğu gibi YGS’de de sınavın Cumartesi-Pazar ikiye bölünerek daha kısa sürede tamamlanması planlanıyor.
Hürriyet