logo

TPAO'nun özelleştirilmesinin yolu açıldı

Meclis çok kritik bir tasarıyı yasalaştırdı. TBMM'den geçen yeni Türk Petrol Kanunu mevcut yasadaki "milli menfaat" vurgusunu kaldırıyor, "devlet hissesini" sahalara göre azaltıyor. Yeni yasada "Devlet adına arama ve işletme ruhsatı alma hakkı TPAO'ya aittir" hükmü çıkarıldı. Böylece süresi dolan petrol üretim sahalarının devlet adına üretime devam etmesi için TPAO'ya verilmesini öngören yasa maddesi kaldırılarak, bu sahaların özel sektör şirketlerine sunulmasının yolu açıldı.

Türk Petrol Kanunu Tasarısı Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Türk Petrol Kanunu, petrol arama ve üretim faaliyetlerinin artırılmasını, yatırımların teşvik edilmesini, yerli ve yabancı sermayenin aramalarda daha fazla katılımının sağlanmasını amaçlıyor.
Yasaya göre, Türkiye, 18 petrol bölgesi yerine, bundan sonra kara ve deniz şeklinde iki petrol bölgesine ayrılacak. Arama ruhsatı, arama yapmak, araştırmada bulunmak, bulunan petrollü alanları geliştirerek bu sahadan petrol üretmek ve keşif başvurusunda bulunmak üzere verilecek.
Başvuru sahibi, ruhsat başvurusunda sunduğu iş programı için gerekli yatırım tutarının yüzde 2'si kadar teminat verecek. Denizlerde bu oran yüzde 1 olarak uygulanacak.  Üzerinde işletme hakkı sona eren sahalar, işletme ruhsatı verilmek üzere, Bakan onayıyla müzayedeye çıkarılabilecek. Üretilen petrolden alınan devlet hissesinde, kuyu başı fiyatı yerine piyasa fiyatı esas alınacak.
Milli parklarda arama ve işletme faaliyeti yapılması, düzenlemeden çıkarıldı. Petrol hakkı sahiplerinin ödemekle yükümlü bulundukları vergiler ve hissedarları adına yapmaları gereken gelir vergileri kesintisi toplamı, yüzde 55 oranını geçemeyecek.
Petrol hakkı sahibi yabancılar, Türk kara sularında petrol arama ve üretim faaliyeti yapabilecek. Petrol hakkı sahibi, yöre halkının yaşamını zora sokmayacak, doğaya ve çevreye zarar vermeyecek tesis ve ekipmanı kurmakla yükümlü olacak.