Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Afyon Dinar'daki 5 ruhsatlı kömür sahasında 2008'den bu yana sürdürülen çalışmaların tamamlandığını duyurdu. Bakan Yıldız,bölgede 941.5 milyon tonluk kesinleşmiş görünür linyit rezervi tespit edildiğini açıkladı.
Bu keşif, sadece enerji sektörü açısından değil, Türkiye ekonomisinin bütünü açısından da çok önemli. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
1) Dinar'daki 941.5 milyon tonluk linyit rezervinin 400 milyon tonluk kısmı ilk kez kayıtlara girdi. Böylece toplam rezerv 400 milyon ton daha artarak 14.4 milyar tona çıktı.
2) Aramalar dünyaca kabul görmüş standartlara uygun yapıldı.
Bu sayede hem yatırım yapmak isteyecek girişimciler ve bunu finanse edecek finans kuruluşlarının eli rahatladı.
3) Dinar linyitinin ortalama ısıl değeri (1700 k.cal/kg) halen işletmedeki Elbistan linyitinin yaklaşık 1.7 katı. Bu sayede yerli ve yabancı yatırımcılar açısından daha cazip olacak.
Kömür santrali kurma şartıyla açılacak işletme ihalesinden elde edilecek gelir de buna göre daha yüksek olacak.
4) Dinar'da 3500 MW kurulu güçte termik santral kurulacak.
Buradaki 941.5 milyon tonluk kömür, söz konusu güçteki bir elektrik üretim tesisisin yakıt ihtiyacını 30 yıl boyunca karşılayabilecek.
5) Büyüme hızı nedeniyle artan enerji ihtiyacının karşılanmasında Dinar linyitine de önemli pay düşecek. 3500 MW'lik bir elektrik üretim tesisi, Türkiye'nin mevcut 58 bin MW'lik kurulu gücünün yüzde 6'sına tekabül ediyor.
6) Dinar'a 3500 MW'lik bir elektrik üretim tesisi kurulması, Denizli, Afyon, Uşak, Isparta ve Burdur gibi illerin tam ortasında, yeni bir baz yük elektrik üretim merkezi oluşması anlamına gelecek. Böylece ulusal şebekedeki yük tevziinin kolaylaşması, teknik iletim kaybının asgariye inmesi söz konusu olacak.
7) Bölgenin işletmeye açılması, başlangıçta termik santral kurulumunda, ileride ise kömür çıkarma faaliyetlerinde binlerce insanın istihdamının da önünü açacak.
Mehmet Kara / Dünya Gazetesi