Türkiye’de birçok hasta, hastane hastane dolaşıp tomografi çektiriyor. Yasal sınırlaması olmayan tomografi çekimleri, 5 yılda 9 milyon 726 bine ulaştı. Uzmanlar, tomografinin kontrast madde ve yaydığı radyasyon sebebiyle böbrek hastalığından kansere birçok zararı olduğunu söylüyor.
Son yıllarda Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekiminin aşırı artmasına uzmanlardan uyarı geldi. Gereksiz tomografinin kanseri tetiklediğini vurgulayan radyoloji uzmanları, Sağlık Bakanlığı’nın çekimlere sınır getirmesi gerektiğini belirtiyor.
Bakanlık gereksiz tomografi çekimini engellemek için ‘mobil dosya’ sistemini başlatmaya hazırlanıyor.Son yıllarda hastalıkların teşhisinde yaygın olarak kullanılan BT cihazları, normal bir röntgenden 100 kat daha fazla radyasyon yayıyor. İngiltere, hastalara 6 ayda bir tomografi çektirme hakkı verirken Türkiye’de bir sınırlama getirilmiyor.
Gereksiz çekimleri önlemek için TÜBİTAK’la ortak bir proje yürüttüklerini aktaran Prof. Dr. İrfan Şencan, “Projeye göre hastaların ‘Mobil Dosya’sı olacak. Hekimler, hastanın şifre ya da kimlik numarasıyla geçmişte yapılan bütün çekim ve tetkiklerini görebilecek. Böylece tomografiye ihtiyaç olup olmadığına karar verecek.” dedi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) uzmanlarına göre, bir beyin tomografisinde yaklaşık 400 adet akciğer filmi kadar radyasyona maruz kalınıyor.