Elektrik enerjisinde kurulu güç ilk yarıda 58 bin megavatı aştı. Geçen yılın sonunda 57 bin 58 megavat olan Türkiye’nin kurulu gücü, yılın ilk 5 ayında yüzde 2.2 artışla 58 bin 322 megavata ulaştı.
Bu dönemde Türkiye’nin kurulu gücüne 51 yeni üretim tesisinin faaliyete geçmesi ile özel sektör yatırımı olarak 1.251 megavat, toplamda ise 1.264 megavat katılım oldu. Yılın ikinci yarısında da 2.500 megavat kapasite artışı bekleniyor. İkinci yarıdaki yüzde 4-5’lik artış ile yıllık artış toplamda yüzde 7’yi aşarak 61 bin megavatın üzerine çıkacak.
Sektörde gaz piyasası ile ilgili de önemli gelişmeler bekleniyor. Gaz piyasasında yeni miktar ve kontrat devirleri ile ilgili zayıf da olsa bir beklenti bulunuyor.
Sektörde beklenen diğer bir gelişme olan güneş enerjisine dayalı elektrik üretim lisansı başvurularının alınması da tamamlandı. EPDK bunun için girişimcilere verdiği 10-14 Haziran tarihlerini kapsayan 5 günlük süre içinde 496 adet lisans başvurusu kabul etti. Eksik belgelerini son başvuru saatine kadar tamamlayamayanların başvuruları iade edildi. Birden fazla lisans talebinde bulunan girişimciler de oldu. Başvuran şirket ya da girişimci sayısı ise yaklaşık 280 oldu. 600 megavatlık lisans verileceği açıklanırken, kabul edilen lisans başvurularında yazan toplam kurulu güç yaklaşık 8 bin 900 megavat olarak kayıtlara geçti. Aynı bölge ya da saha için teklif veren istekliler arasında önümüzdeki dönemde yarışma açılacak.
Kömür sahaları ihaleleri olacak
Dağıtım özelleştirmelerinin sona ermesiyle birlikte bundan sonra üretim özelleştirmelerine hız verilecek. Yeni özelleştirmelerin bir kısmı da, üretimin yanı sıra kömür sahaları için yapılacak rodövans ihaleleri olacak. Bunlar kömüre dayalı elektrik santrali kurma şartlı ihalelerden oluşuyor. İlgili sahaları 30 yıllığına işleterek çıkaracakları kömürden elektrik üretimi için asgari bir kurulu güç yatırımı yapma şartı bulunuyor. Kütahya, Eskişehir Alpu, Afyon Dinar, Muğla Yatağan Termik Santrali ve çevresinde yeni lisanslanacak kömür sahaları da bu kapsamda değerlendirilebilir.
Rüzgar santralleri yıl sonunda hizmette
Rüzgarda kurulu güç 2012 sonu itibariyle 2 bin 312 megavata ulaştı. Rakamın, bu yılın sonunda iyimser bir yaklaşımla 3 bin megavata yükselmesi bekleniyor.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, son 4 yıldır her yıl 500 megavat civarında santralin işletmeye alındığını, bu yıl 600-800 megavat arası artış beklediklerini kaydetti. 2012 sonu itibariyle 60 tane rüzgar santrali bulunduğunu bildiren Ataseven, inşaa halinde 23 rüzgar santrali olduğunu söyledi. Ataseven, “Bunların toplam kurulu gücü 604 megavat. Yıl sonunda bu santrallerin büyük çoğunluğunun hizmete girmesi planlanıyor” dedi.
Dünya