Petrol ve doğalgaz ithalatına yıllık 55 milyar dolar ödeyen Türkiye petrol avına çıkıyor. Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) yönetim bayrağını devralan Genel Müdür Vekili Besim Şişman, son 10 yılda TPAO olarak Türkiye büyümesine paralel büyümeyi gösteremediklerini belirtti.
"Kuzey Buz Denizi'nde 35'inci sondajda petrol bulundu. O da Norveç'in kaderini değiştirdi. Karadeniz ve Akdeniz'de petrol aramaya devam" diyen Şişman, şirket olarak yurt dışında yeni satın almalar yapacaklarını ve şu an Sudan'da iki önemli proje üzerine çalıştıklarını belirtti. Şişman, "Sudan'da ekibimiz 2 proje üzerine çalışıyor" diyerek 2023 planları kapsamında dünya genelinde satın alma ortaklık yapabileceklerini anlattı. Bugüne kadar 4 milyar dolar yatırımla petrol aranan ve 6 derin deniz sondajı yapılan Karadeniz'de bir rezerv varlığı olduğuna inandıklarını belirten Şişman, "Exxon-Mobil de Karadeniz'de petrol varlığına inandığını bize iletti" dedi.
Öte yandan; Türkiye ve Ukrayna, Karadeniz'de petrol arayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ile enerji işbirliğinin artacağını belirtti.
Türkiye enerji ihtiyacını karşılamak için farklı ülkelerle masaya oturuyor. Son olarak Ukrayna ile işbirliğini artırma kararı aldı.
Konuyla ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu Ukrayna'ya ait bir platformdur. Kendileri bu manada altyapılarını daha da güçlendirdiler. Biz de karşılıklı bu manada çalışmayı uygun bulduk. Bizim de münhasır ekonomik sahamızda yapacağımız aramalar için" dedi.
Ukrayna ile bir diğer işbirliği de doğalgaz depolamasında olacak. 30 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesi bulunan Ukrayna bu depolarının bir kısmını Türkiye'ye kiralayacak.
Türkiye böylece yaz döneminde fiyatı düşen doğalgazı daha ucuza satın alıp yine fiyatın yükseldiği kış dönemine kadar depolayabilecek.
Sabah, Dünya Bülteni.net