Emniyet verilerine göre geçen sene Ramazan Bayramı süresince (4 gün) meydana gelen bin 841 kazada 74 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 61 kişi yaralandı.
Kazaların başlıca sebepleri arasında ise aşırı hız, uykusuzluk ve yakınlarına kavuşma heyecanı geldi. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Semih Baydar, benzer tabloların ortaya çıkmaması için bayram öncesi önemli uyarılarda bulundu: “Uzun yola gidecek şoförler gündüz yola çıkmalı. Araçta tüm denetleme belgeleri olmalı. Aşırı hızdan kaçınılmalı. Araca, istiap haddinden fazla yolcu alınmamalı. Sürücü seyir halinde asla cep telefonu ile konuşmamalı. Yola çıkmadan önce aracın bakımı yapılmalı.”
Diyetisyen Burcu Akpınar ise Ramazan’da yola çıkacak sürücüler için tavsıyelerde bulundu. Akpınar’a göre yemek sonrası kanın daha çok sindirim organları etrafında toplanması, bireylerde iftardan sonra rehavet görülmesine sebep oluyor. Bu nedenle sürücüler iftardan sonra dikkat dağınıklığı yaşayabilir. Böyle bir durumda direksiyon başına geçmek tehlikeli. Ancak uzun süre aç kalmış olmak da dikkat dağınıklığı, reflekslerde zayıflama gibi benzer durumlara sebep olabilir. Sürücü öğleden önce ya da iftardan 1 saat sonra yola çıkmalı.
Yolda acıkmamak için proteinden zengin bir öğün seçilmeli. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, meyve suyu yerine meyvenin kendisi tercih edilebilir. Yağlı besinler midede uzun süre kalarak tokluk hissini artırır. Ancak mide bulantısı ve kusma gibi problemlere sebep olabileceği için çok tercih edilmemeli. Yolda her 300 kilometrede ortalama 15-30 dakika arasında mola verilmeli ve arabadan çıkılmalı.