logo

Her 100 kişiden 4'ü internete bağımlı

"7 temel belirtinin 3'ü sizdeyse internet bağımlısısınız demektir" diyen AMATEM kurucusu Prof. Dilbaz: Her 100 kişiden 4'ünde bağımlılık var.

Türkiye'de internet bağımlılığı tedavisini yürüten iki merkez, AMATEM ve Üsküdar üniversitelerindeki birimlerin kurucusu Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, toplam internet kullanıcıları arasında her 100 kişiden 3 veya 4'ünde bu bağımlılığın görüldüğünü söyledi. Prof. Dilbaz, kimlere internet bağımlısı denildiğinden, artan sosyal medya bağımlılığına ve bağımlılığın tedavi yöntemlerine kadar hastalık konusunda şu bilgileri paylaştı: 

BU YEDİ BELİRTİYE DİKKAT 

İnternet bağımlılığı, insanların haz alma sorunuyla ilgili davranışsal bir bağımlılıktır. Sürekli internette kalma ihtiyacıyla ortaya çıkan, dürtü kontrol bozukluğudur. İnternet bağımlılığı için belirlediğimiz 7 temel belirti var. Bunların 3'ü bir kişide görülüyorsa, biz ona "internet bağımlısı" diyoruz. 

1- Kişinin istediği keyfi alabilmesi için internet kullanımı belirgin olarak artıyorsa. 

2- İnternet bağlantısı zorla kesildiğinde psikolojik yoksunluk duymak. Bunalma, internette neler olduğu konusunda takıntılı düşünceler, klavye tuşlarına basmak gibi.

3- İnternet kullanımı genellikle planlandığından daha uzun sürüyorsa.

4- İnternet kullanımını bırakmak veya denetim altına almak için sürekli bir istek duyuyor ama başarısız oluyorsa.

5- Yeni program indirmek gibi internet ile ilgili eylemlere çok uzun süreler ayrılıyorsa.

6- Aile ve sosyal çevre sürekli internet için aksatılıyorsa. 

7- Uykusuzluk, evlilikte problem, işini aksatma gibi internetin yol açtığı sorunlar olmasına karşın, internet kullanımını sınırlayamıyorsa. Bağımlılığın kötüye kullanım ve patolojik internet kullanımı safhaları var. İkinci olan hastalıklı internet kullanımıdır, tedavi gerektirir. Örneğin, internet için odasında yaşayan, yemeğini bile odasına getirten obez hastalarımız var. Önceden, sanal arkadaşlık, oyun oynama, ihtiyaç dışı bilgi arama, saplantılı tarzda internete bağlanma olarak tanımladığımız türlerde artık "sanal medya bağımlılığını" da ekledik. Twitter örneğin. Kişi için o kadar önemli ki, her arada ona bakmak istiyor. Erteleyemiyor bu isteğini. 

Sabah