Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in eylülde sosyal taraflara sunacağını açıkladığı kıdem tazminatı fonu çalışmaları, yeniden hız kazandı.
Yeni kurulacak fonun en önemli unsurlarının başında gelen işçi ve işverenden yapılacak kesinti oranı, bu kez çalışmanın sonunda sosyal taraflarla uzlaşılarak belirlenecek. Bunun dışındaki birçok detay ise netleşti. Her çalışan için bireysel kıdem hesabı kurulmasını öngören yeni modelde, “işverenin zamanında ödemediği kıdem primini daha sonraki dönemde ödemesi” imkânı getiriliyor. Ayrıca kıdem tazminatı almaya hak kazanıp on yıl boyunca talep etmeyenlerin parası Maliye’ye geçecek. Kıdem tazminatı fonunun en büyük zararı ise, işsizlik sigortası fonuna olacak. İşsizlik sigortasına işverenin primi yüzde 2’den, devletin payı da yüzde 1’den binde 5’e düşürülecek. Kıdem tazminatının hangi şirkete yatırılacağına işveren, biriken paranın değerlendirilmesine ise işçi karar verecek. Ama işçi tercihte bulunmazsa hesabında biriken paranın asgari yüzde 40’ı kamu borçlanma araçları veya kira sertifikalarını içeren bir fonda değerlendirilecek. Teşvik isteyen işverenlerin kıdem borcu olup olmadığına da bakılacak.
İŞTE TASLAĞIN ANA UNSURLARI:
Çalışanlar için bireysel kıdem hesapları oluşturulacak.
Bireysel kıdem hesapları üzerinde faaliyet gösterecek olan firmalar halen yürürlükte olan 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na tabi olacak.
Kıdem tazminatı fonu kurulursa, bundan en büyük zararı İşsizlik Sigortası Fonu görecek.
İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı yüzde 2’den binde 5’e, yüzde 1 olan devlet payı da binde 5’e düşürülecek.
Kıdem primini geciktiren işverenlere bir şans daha verilecek.
İşverenler, kıdem primlerini sonraki dönemde yatırabilecek. Böyle bir durumda gecikme faizini de ödeyecek.