Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji yatırımlarında "yerli ürün" için verilecek destek şartlarının kolaylaştırılmasıyla yatırım için bekleyen lisanslı projelerin gerçekleştirilmesinin hızlandırıldığını, yeni yatırımların önünün açıldığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği yayımlayarak, bu alanda bir dizi yeni düzenlemeye gitti.
Bakan Yıldız, yaptığı açıklamada, bakanlık olarak temiz ve çevreci bir kaynak olan yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi içindeki payını artırmayı amaçladıklarını söyledi. Bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin alım garantili fiyatını yerli ekipman kullanıldığı durumda artırdıklarına dikkati çeken Yıldız, bununla ilgili 2 yıl önce çıkardıkları yönetmeliğin uygulamasıyla ilgili sektörle sürekli istişarelerde bulunduklarını ifade etti. Sonuçta bir yönetmelik değişikliğine gittiklerini belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu uygulamayla yatırım için bekleyen lisanslı projelerin gerçekleştirilmesini hızlandırıyor, yeni yatırımların da önünü açıyoruz. Örneğin sadece kule ve kanadı yerli olan bir rüzgar santralinin alım garantili fiyatı 7,3 dolar centten 8,7 dolar cente yükselmektedir. Bu fiyat, projelerin fizibilitesini önemli ölçüde etkileyecektir. Yerli enerji kullanımı artarken kullanılan aksamın dışarıdan alınması ithalatın bir başka şekilde sürmesi anlamına geliyor. Hedefimiz 2023 yılında elektrik üretimimizin 3'te 1'ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamak. Yaklaşık 150 milyar kilovatsaatlik yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bu hedef üretim, ne kadar çok yerli ekipmanla yapılırsa, ithalatımız da o kadar azalacaktır. Santrallerimizde yerli ekipman kullanımı ülkemizin kalkınmasına, cari açığın azalmasına ve en önemlisi istihdama önemli katkılar sağlayacaktır."
Yönetmelikle getirilen ve enerjide yerli yatırımların önünü açan kolaylıklara ilişkin bilgiler veren Yıldız, daha önce yerli katkı ilave fiyatından yararlanılabilmesi için ürünün tamamı için değil, Türkiye'de üretilen tüm parçaları için ayrı ayrı uluslararası standartlara uygunluğunu gösteren sertifika istendiğini hatırlattı.
Haber7