Gazze, Mısır'daki darbenin ardından Refah Sınır Kapısı'nın yanı sıra bir çok ihtiyacın karşılandığı tünellerin kapatılmasıyla akaryakıt, su ve elektrik sıkıntısı yaşıyor.
İsrail'in 2006 yılında santralini bombalamasıyla, elektrik üretimini Mısır'dan tüneller aracılığıyla temin edilen akaryakıtla gerçekleştirmeye çalışan Gazze'de, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından tünellerin bir bir yıkılması nedeniyle bu konuda sıkıntı yaşanmaya başlandı. Mevcut akaryakıt sıkıntısı elektrik santralleri ve arıtma tesislerinin tam kapasite çalıştırılamamasına neden oluyor. Arıtma tesislerinin çalıştırılamaması sonucu, içme suyu sıkıntısının yanı sıra atıksuların denize dökülmesinin bölgede çevre sorununa da neden olabileceği ifade ediliyor. Sahil Belediyeleri Su Arıtma İdaresi Müdürü Munzir Şeblag, Gazze'de akaryakıt sıkıntısının, su arıtma tesislerini etkilediğini söyledi.
Tesislerin tam kapasite çalıştırılamamasının atıksuların arıtılmadan Akdeniz'e dökülmesine neden olduğunu aktaran Şeblag, bunun deniz suyunun kirlenmesi ve çevreye zarar verdiğini anlattı. Gazze'de atık suların arıtıldığını ve yaklaşık 1.7 milyon kişinin içme suyunun karşılandığını belirten Şeblag, şunları kaydetti: "Gazze'de elektrikli santrallerini çalıştırmak için akaryakıt bulunamıyor. Su arıtma tesisleri ise sadece elektrik bulunduğu saatlerde çalışıyor. Arıtma tesislerinin günde en fazla 8 saat çalışması, devamlı su kesintilerine yol açıyor. Gazze'nin bazı bölgelerinde 2 haftaya varan su kesintileri yaşanıyor."