logo

Gıdanın 3’te 1’i çöpe, zarar ‘Türkiye’ kadar

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO), dünya genelinde üretilen yiyeceklerin üçte birinin ziyan edildiğini ve bunun küresel ekonomiye yıllık faturasının 750 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Roma merkezli FAO’nun son hazırladığı rapora göre, yılda 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. En ziyankar bölge ise Asya...
FAO Genel Sekreteri Jose Graziano da Silva, düzenlediği basın toplantısında, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin ziyan edildiğini ancak buna karşın 870 milyon kişinin her gün aç gezdiğini söyledi. FAO’nun hazırladığı raporda, 750 milyar doları bulan gıda israfının “Türkiye’nin veya İsviçre’nin 2011 rakamlarıyla milli gelirine eşit” olduğu vurgulandı.  
BM’nin çevre programının başındaki Achim Steiner ise dünyanın nüfusunun 37 yıldan az bir sürede 2 milyar kişi artacağını, bu insanların nasıl besleneceğinin bilinmediğini söyledi.
FAO’ya göre hem gelişmiş ülkeler, hem de gelişmekte olan ülkeler gıda ziyanında rol sahibi. Yüksek gelirli ülkeler tüketim sırasında, düşük gelirli ülkeler ise üretim esnasında yiyecek kaybı oluşturuyor.

Özellikle Asya’nın gıda ziyanında ön sırada olduğunu belirten FAO raporuna göre, Çin, Güney Kore ve Japonya’nın merkezinde olduğu sanayileşmiş Asya’da yılda kişi başı 100 kilogram sebze çöpe gidiyor. Aynı bölgede başta pirinç olmak üzere kişi başı 80 kilogram tahıl ziyan ediliyor. FAO ayrıca Kuzey Amerika ve Latin Amerika’da et israfı, Asya, Avrupa ve yine Latin Amerika’da da meyve israfının dikkat çektiğini belirtiyor. Zengin ülkeler et israfının yüzde 80’inden sorumlu tutuluyor. Üretilen ancak tüketilmeyen yiyeceğin, dünya tarlalarının yüzde 30’unun üretimine denk olduğuna dikkat çeken raporda şunlar söylendi:
“Gıda israfını azaltmak sadece doğa üzerindeki basıkıyı azaltmakla kalmayacak, hızla artan dünya nüfusu için gıda üretimi ihtiyacını da azaltacak.”  

İsraf edilen gıda her yıl Rusya’nın Volga nehrine eşit suyun da boşa gitmesine neden oluyor. Ayrıca üretilen ancak çöpe giden yıllık 1.3 milyar ton gıda dünyanın atmosferine 3.3 milyar ton sera gazı salınmasına neden oluyor.
 
Milliyet