Bugünkü finansal ve ekonomik sistem milyonlarca insana adil, dengeli bir hayat sunmuyor.Dünya nüfusunun yüzde 70’i küresel zenginlikten sadece yüzde 3.5 pay alabiliyor. Dünyadaki milyarder sayısı da iki bin sınırını geçerken bu kişilerin servetleri Almanya ve Fransa ekonomilerinin toplamından daha fazla.
Son dönemlerdeki ekonomik krizler özellikle yoksulların üzerine devasa ekonomik yükler getirdi. Ancak hükümetler devlet başkanları bireysel finansal sistemi reforme etmek için bugüne kadar somut bir adım atmadı. Bugünkü finansal ve ekonomik sistem milyonlarca kişiye adil, dengeli sonuç getirmedi.
Halihazırda bu dünyada yaşayan insanların sadece yüzde 0.5’i mevcut birikmiş zenginliğin yüzde 40’ına sahip. Daha da fenası bu dünyadaki insanların yüzde 70’i küresel zenginlikten sadece yüzde 3.5 pay alabiliyor.
Yapılan son araştırma ise ultra zengin olarak gösterilen bu grubun 2013’te yüzde 6 büyüdüğünü ve toplam mal varlıklarının 28 trilyon dolara yükseldiğini gösterdi. Mal varlıkları artan kişilerin büyük kısmının gelişmekte olan ülkelerden çok ABD ve Avrupa’da olduğu da açıklandı.
İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Prof. Savaş Alpay, finansal sistemlerin ilk rolünden uzaklaşması ve finansal kaynakların bütün dünyada yanlış kullanılmasının krizlere yol açtığına işaret etti.
Cumhuriyet