Türkiye’de elektrik tüketiminde kayıp kaçak sorunu iyileştirilemez bir yara olmaya devam ediyor. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesine rağmen, dağıtımı üstlenen şirketler de elektrikte kaçak ve kayıpları önleyemedi.Elektrikteki kaçaklar konusunda güneydoğu ve doğu Anadolu bölgesi de ilk sıradaki yerini koruyor.
Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların kullandığı elektriğin parasını ödemeden kullanma alışkınlığı sürüyor. Elektrik direklerinden kaçak olarak yapılan kullanımları önlemek amacıyla dağıtımı üstlenen şirketler, görevli ve kontrol sayısını da attırsalar da sonuç alamadılar.
Özelleştirme yapıldıktan sonra Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Siirt, Mardin ve Diyarbakır illerini kapsayan Dicle Dağıtım Bölgesi kayıp kaçağın en yüksek olduğu yer olarak dikkat çekti. Bu bölgede de oranın yüzde 70.70’e çıktığı gözlendi. Dağıtım görevinin yeni üstlenen özel şirket kaçak kayıp oranının 10 puan indirme sözü vererek görevi devraldı. Bunun da 350 milyon lira kazanç elde edilmesi bekleniyor.Dicle dağıtım bölgesini yüzde 53.29 ile Van Gölü, yüzde 27.67 ile Aras, yüzde 13.28 Toros, yüzde 10.98 ile Fırat, yüzde 10.59 ile Boğaziçi elektrik dağıtım bölgeleri sıralanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, en düşük kayıp kaçağın yaşandığı yer ise Trakya Bölgesi oldu. Bu bölgedeki vatandaşların paralarının ödediği belirlenirken kayıp kaçak oranı yüzde 5.87 oldu.Trakya’yı da Ayedaş takip etti. Ayedaş bölgesindeki vatandaşlar yüzde 6.88 oranında kaçak elektrik kullandılar.Kayıp kaçaklar konusunda çalışmalar sürdürülürken ilginç tespitler de ortaya çıktı. Kayıp kaçak oranının yaklaşık 10 yıl önce yüzde 25 oranındaki iken 2012 yılı sonu itibariyle bu oran yüzde 14’lere düştü.
enerjigazetesi.com