logo

Çevre cezaları cep yakıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla sanayi tesisleri ve diğer faaliyetlere yönelik denetimlerini aralıksız sürdürürken, çevreyi kirletenlere kanun kapsamında uygulanan cezalar cep yakıyor. Bakanlık, çevrenin korunarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, haksız rekabetin önlenmesi ve tasarruf sağlanması için çevre denetimlerini sürdürüyor. Kanun ve yönetmeliklere uymayarak çevreye zarar veren işletmecilere de ağır para cezaları uygulanıyor.

Bu kapsamda, ÇED sürecinde belirtilen taahhütlere uymayanlara 16 bin 929, Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 33 bin 863, emisyon sınırını aşarak havayı kirleten tesislere 40-80 bin, yasaklara aykırı olarak tehlikesiz atık toplayanlara 40 bin 636, bunları ithal edenlere 101 bin 595 lira ceza veriliyor. Tehlikeli kimyasal içeren eşyayı üreten, toplayan, taşıyan, bertaraf eden ve satan da 169 bin-1 milyon 693 bin lira arasında ceza ödüyor.

Diğer bazı çevre suçları ve ceza miktarları ise şöyle:

* Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesisini kurmayanlara 101 bin 595 lira,

* Yasaklara aykırı olarak atıkları toprağa verenlere 40 bin 636 lira,

* Çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 6 bin 769,

* İçme ve kullanma suyu koruma alanları ile sulama kanallarına atık boşaltanlara 81 bin 274 lira,

*Tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayanlara 3 milyon 386 milyon lira.

* Çevreyi kirleten vatandaş 163 lira ödüyor

Öte yandan, umuma açık yerlerde ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere 163, emisyon ölçümü yaptırmayan taşıt sahiplerine 842, standartlara aykırı emisyona neden olan taşıt sahiplerine ise bin 689 lira para cezası uygulanıyor.

Kanundaki standartlara aykırı şekilde gürültüye neden olan konutlar için 674, ulaşım araçları için 2 bin 29, iş yeri ve atölyeler için 6 bin 769 lira ceza verilirken, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 20 bin 317 lira ceza kesiliyor.

Ayrıca çevreyi kasten ve taksirle kirletenlere, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor.

Sanayicilere ceza uyarısı

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, yaptığı açıklamada, yurt genelinde çevreyi koruma ve kirliliği önlemeye yönelik denetimlerin sürdüğünü bildirdi.

Denetimlerde Çevre Kanunu’nun, ilgili yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığının kontrol edildiğini, alınan izin ve ÇED raporları arasındaki uyumun incelendiğini belirten Dikmen, sanayicilerin ağır cezalarla karşılaşmamak için faaliyetlerini sürdürürken çevreyi de korumasını istedi.

Dikmen, geçen yıl yurt genelinde 23 bin 30 denetim yapıldığını, bu yıl sonu itibarıyla ise denetim sayısını 35 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Millî Gazete