2013-2014 eğitim-öğretim yılı, bugün başladı. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yaptı. Öğrenciler ve öğretmenler üç ay süren yaz tatilinin ardından bugün, 13 Haziran 2014'e kadar sürecek yeni eğitim-öğretim yılı maratonuna başladı. Bu eğitim-öğretimin yılının birinci dönemi 24 Ocak 2014'te sona erecek. Yarı yıl tatili, 27 Ocak-7 Şubat 2014 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem ise 10 Şubat 2014 tarihinde başlayacak.
Yeni eğitim yılında öğrencileri, ortaöğretime geçişte yeni sistem, ortaöğretim kurumlarının mevzuatında yapılan düzenleme, kılık-kıyafet uygulaması gibi birçok değişiklik bekliyor. İlköğretim birinci sınıf ve okulöncesi eğitim alan öğrenciler, 9-13 Eylül tarihleri arasında uyum programına alındı. Yeni eğitim yılında öğrencileri pek çok yenilik bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) açıkladığı ortaöğretime yeni geçiş sistemiyle, bu yıl 8'inci sınıfta olacak öğrenciler, sınavla öğrenci alan liselere yerleşebilmek için 6 temel dersten iki dönemde Bakanlıkça yapılacak sınavlara girecek.
Bakanlık, okullarda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin mevzuatta da düzenlemeye gitti. Bundan sonra tüm okullarda velilerin yüzde 50'sinden fazlasının onayı alınarak ilgili eğitim öğretim yılı için okul kıyafetleri belirlenebilecek. Kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylama veya anket çalışmaları 4 yılda bir yapılacak. Velilerin çoğunluk kararına göre, okul forması tercih edilirse 2012-2013 eğitim öğretim yılındaki formalar kullanılacak.
Ders saatleri eşitlendi
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinin sınıf mevcudu 30, diğer ortaöğretim kurumlarının ise 34 olacak. Tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saati 40 dakika olarak eşitlendi.
Ortaöğrenim süresince en az 3 öğretim yılının bütün dönemlerinde takdir belgesi alan öğrencilere üstün başarı belgesi verilecek. Başarı puanı 45'ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi. Buna göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak.
Ortalama yükseltme sınavları kaldırıldı, komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin öğretmeni tarafından yılda 2 kez yapılacak. Sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlarla alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkan verildi.
Kamuoyunda ''düz lise'' olarak bilinen genel liselerin tümü Anadolu lisesine dönüştürüldü. Merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alan okullara yerleşemeyenler, meslek liselerine, bu liselerin bünyesindeki çok programlı liselere, imam hatip liselerine yönlenebilecek. Öte yandan bakanlık bu yıl ilk kez, liselerde de uyum eğitim programı başlattı. Özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9'uncu sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması belirlenen 10 ilde yapıldı.
Millî Gazete