Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çoruh Üniversitesi; barajların yaban hayatına etkilerini tespit etmek amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Çoruh Vadisi ve Verçenik Dağı’nda başlatılan proje kapsamında bölgedeki yaban keçileri GPS’le 3 yıl boyunca izlenecek. Elde edilen verilerle barajların yaban hayatına etkileri tespit edilerek alınması gereken önlemler belirlenecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, projenin sonuçlanmasıyla birlikte barajların yaban hayatına etkilerinin net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi. Özyanık’ın açıklamasında yer alan bilgilere göre çalışma, Doç. Dr. Bülent Sağlam önderliğinde, Çoruh Vadisi ve Verçenik Dağı yaban hayatı geliştirme sahasında yürütülüyor.
Çalışmada yörede yayılış gösteren yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi hedef türler olarak ele alınacak. 10 yaban keçisi ile 10 çengel boynuzlu dağ keçisine GPS’li verici takılacak. Özyanık, “Bu projenin temel amacı yaban hayatı açısından baraj inşaatları başlamadan önce alınması kararlaştırılan tedbirlerin izlenmesi, bunun ötesinde ne tür ilave önlemlerin alınabileceğinin ortaya koyulmasıdır” dedi.
Radikal