logo

Fakirlik 20 yılda sona erecek

Bugün dünya genelinde 1 miyar insan günde 1.25 doların altında gelirle yaşıyor. Son dönemde bu sayıda izlenen gerileme, aşırı fakirliğin bir nesil sonra sona erebileceği düşüncesini gündeme getirdi. 

1990-2010 yılları arasında, gelişmekte olan ekonomilerde yaşayan fakir nüfus oranı yarı yarıya azaldı. Fakirlikteki azalma aynı hızla devam ettiği takdirde, aşırı fakirlik 2030 yılında tamamen ortadan kalkmış olacak. Bir başka deyişle, eğer dünyadaki fakir nüfusun yarısı 20 yıl içinde fakirlik sınırının üzerine çıktıysa, geri kalan yüzde 50 için de 20 seneye ihtiyacımız var.

ABD merkezli Brookings Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırma, aşırı fakirliğin 2030 yılına kadar ortadan kalkacağına yönelik tahminleri değerlendiriyor; bu hedefin ne derece gerçekçi olduğunu sorguluyor. Bir ülkede fakirliğin yaygın olup olmadığını ölçmek için iki tür bilgi dikkate alınıyor: Birincisi, kişi başına düşen ortalama tüketim seviyesi; ikincisi ise bu ortalama doğrultusunda, tüketimin dağılımı; yani toplum genelinde tüketim seviyelerinin bu ortalamaya kıyasla nasıl farklılık gösterdiği.

Raporun öne çıkardığı sonuçlar

- Hızlı büyüme gelir eşitliği

Dünya Bankası, 2030 yılına kadar dünya genelindeki aşırı fakirlik oranını toplam nüfusun yüzde 3'ünün altına çekme hedefi belirledi. Bu hedefin gerçekleşmesi için gelişmekte olan ekonomilerde beklenenin üzerinde büyümenin yanı sıra, gelir eşitliğinin de sağlanması gerekiyor.

- Fakir sayısında sürdürülebilir azalma

Küresel fakirlik oranının sürdürülebilir bir şekilde azalması, her yıl yeni kişilerin uluslararası fakirlik sınırının üzerine çıkmasını gerektiriyor. En fakirlerin 1.25 dolar sınırına ulaşmak için yeterince

ilerleme kaydetmekte zorlanmaları, bu sürecin ileri gitmesini daha güçleştiriyor.

- Çin, Hindistan ve Afrika'nın bayrak yarışı

1990'dan 2030 yılına kadar uzanan süreç bir tür bayrak yarışı niteliği taşıyor. Küresel fakirliğin azaltılmasına öncülük etme sorumluluğu Çin, Hindistan ve Sahra Afrika'sı arasında el değiştiriyor.

Çin, son 20 yıldır ilerlemeye öncülük etti. Ülkedeki fakirlik oranı tek haneye indi. Şimdi bayrak Hindistan'a geçmiş durumda. Hindistan, küresel fakirliğin azaltılması için sürdürülebilir bir destek sağlama kapasitesine sahip. Bu desteğin, herkesin eşit şekilde yararlanabileceği bir büyüme üzerine kurulması gerekiyor. Hindistan'daki fakirlik oranı azaldığında, sıra Sahra Afrika'sına gelecek. Böylece bayrak yarışı tamamlanmış olacak.

- Günlük 1.25 dolarla yaşayan çok

Günlük 1.25 dolar gelir seviyesi ile yaşayan insanların sayısı tarihte ilk kez bu derece yüksek bir düzeye ulaştı. Dolayısıyla, gelişmekte olan ekonomilerdeki adil büyümenin sonucunda, daha fazla insan fakirlikten uzaklaşacak.

- Fakirlik azaldıkça yoğunlaşma artıyor

Küresel fakirlik azaldıkça, fakir nüfusların belli ülkelerde yoğunlaştığını görüyoruz. Bu ülkeler, fakirliği azaltma mücadelelerinin en zayıf olduğu ülkeler. Bugün dünya genelindeki fakir nüfusun üçte biri kırılgan ekonomilerde yaşıyor. Bu oranın 2018'de toplam fakir nüfusun yarısına; 2030'da ise üçte ikisine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dünya