logo

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nden 'Çiftlik Yöneticiliği' bölümü

Türkiye’de ilk defa "Hayvansal Üretim ve Yönetim bölümü" Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde açıldı. Üniversite bünyesinde kurulan Eleşkirt Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu'nda süt inekçiliği gibi işletmelerin yönetimlerinde görev alacak çiftlik yöneticileri yetiştirilerek, hayvancılığın daha profesyonel yaptırılması amaçlanıyor. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ünal: "Türkiye'de ilk kez kurulan yüksekokulumuzda son yıllarda ülkemizde eksikliği çokça hissedilen çiftlik yöneticileri yetiştireceğiz" dedi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde bu yıl açılan "Hayvansal Üretim ve Yönetim" bölümünde çiftlik yöneticileri yetiştirilecek.
Eleşkirt Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yücel Ünal, yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyükbaş hayvancılığa verilen çeşitli teşviklerle sektörün son 20 yılda büyük bir gelişme ve değişim içerisine girdiğini belirtti.
Ünal, bu amaçla 2010 yılında kurulan yüksekokul bünyesinde hayvansal üretim ve yönetim bölümünü açtıklarını söyledi. Bu yıl öğrenci almaya başladıkları bölümde veteriner, ziraat zootekni, iktisat ve işletme alanlarını kapsayacak eğitimler verileceğini ifade eden Ünal, şöyle devam etti:
"Türkiye'de ilk kez kurulan yüksekokulumuzda son yıllarda ülkemizde eksikliği çokça hissedilen çiftlik yöneticileri yetiştireceğiz. Okulumuzda tarla bitkileri ekimi, sılaj yapımı, modern çiftlik yapı bilgisi, sürü sevk ve idaresi, hayvan besleme bilgisi, hayvan ıslahı, işletme yönetimi, pazarlama, koruyucu veteriner hekimlik konularında eğitim verilecek. Yüksekokulumuzda uygulamalı eğitim amaçlı ve 100 baş sağmal süt ineği kapasiteli modern bir çiftliğimiz olacak. Çiftlik bünyesinde biogaz, rüzgar enerjisi tribünü ve güneş enerjisi panelleri gibi elektrik üretimi amaçlı tesislerin de kurulması planlanıyor."

 Küçük aile işletmesi diye tabir edilen işletmelerin sayısında azalma olduğunu, büyük süt ineği işletmelerinin sayısının hızla arttığına dikkati çeken Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Süt inekçiliği gibi işletmelerin yönetimleri profesyonellik gerektirmekte olup bu görevi yerine getirebilecek insan yetiştiren yükseköğrenim kurumu ülkemizde mevcut değildi. Böyle bir açığı kapatmak ve gelişen hayvancılığın daha profesyonel yapılabilmesi için Hayvansal Üretim Yüksekokulunu kurduk. Bu yüksekokulun kuruluş amacı son yıllarda ülkemizde eksikliği çokça hissedilen çiftlik yöneticisi yetiştirmek. Benzer okullar yurt dışında fakülte, yüksekokul veya enstitü şeklinde bulunuyor. Hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkelerde çiftlik yöneticisi yetiştirebilmek amacıyla bölümler mevcut."

 Okul müfredatı Veteriner, Ziraat Zootekni ve İktisat İşletme alanlarını kapsayan bilgiler içermekte. Söz konusu lisans eğitimi kapsamında modern anlamda bir çiftlik yöneticiliği için gerekli olan:

- Tarla bitkileri ekimi,
- Silaj yapımı,
- Modern çiftlik yapı bilgisi,
- Sürü sevk ve idaresi,
- Hayvan besleme bilgisi,
- Hayvan ıslahı,
- İşletme yönetimi,
- Pazarlama,

- Koruyucu veteriner hekimlik konularında eğitim verilecek.

 Mezun öğrencilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süt çiftlikleri, danışmanlık firmaları, kalkınma ajansları ve tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme koordinatörlükleri gibi kurumlarda iş bulma imkanlarının olduğunu anlatan Ünal, başarılı bir grup öğrenciyi üçüncü sınıfta Almanya ve Hollanda gibi hayvancılığın geliştiği ülkelere staja göndermeyi planladıklarını ifade etti.