logo

Alışveriş merkezlerine esnaf-sanatkar kotası

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, perakende sektörünün merakla beklediği Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nı hazırlayarak, ilgili kamu kurum, kuruluşları ile sektörün görüşüne açtı.

Tasarıya göre perakende sektöründe sıklıkla kullanılan alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise, bayi gibi kavramlar tanımlanarak yasal bir niteliğe kavuşturulacak ve uygulamada yaşanan kavram karmaşasının önüne geçilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de, 2000'li yılların başından itibaren hızlı bir gelişim seyri izleyen perakende sektöründe alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla yaşanan dönüşüm sürecinin bir yandan ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını vurgulayan Yazıcı, birtakım ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara neden olduğunu kaydetti.

İşletmelerin açılışında standardı bulunmayan karmaşık işlemlerin, ödeme süreleri ve markalaşmada karşılaşılan sıkıntılar ile haksız ticari uygulamaların, bu sorunların önde gelenlerinden olduğuna dikkat çeken Yazıcı, yaşanan bu sürecin, perakende sektöründeki esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeler için pazar kaybı ve piyasada tutunma sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Perakende yasasıyla artık herkes bakkal olamayacak 

İstediğin yere bakkal açma dönemi sona eriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından görüşe açılan perakende yasa taslağı ile artık kimse istediği yere bakkal, kasap, manav dükkânı açamayacak. Bunun için komisyonun izin vermesi gerekecek. Komisyon da izin verirken, aynı muhitte bulunan diğer esnafın işlerinin nasıl etkileneceğine bakacak. Esnaf, dükkânını açmak için ısrarlı olursa da hiçbir şekilde teşvik veya vergi indirimi alamayacak.

“Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” içinde en önemli değişikliklerden birini bu düzenleme oluşturuken, kimin nerede ne dükkanı açabileceğine vali başkanlığındaki o ilin Ticari Komisyonları karar verecek. Komisyon da karar verirken, il için oluşturulan ticari plana dikkat edecek. Ticari plana göre, küçük esnaf dükkân açmak için geldiğinde kendisine uygun görülen yerler bildirilecek. Böylece istediğin yere istediğin dükkanı açma dönemi bitecek. Burada amaçlananan hedefin “mevcut küçük esnafın iş kaybı yaşamaması” ve “yeni açılacak dükkânın iş yapma potansiyeli olması” olduğu belirtiliyor.

Taslağın yasalaşması ile birlikte, AVM ve hipermarketler için de bir dizi kural gelecek. Hazırlanacak ticari planlarda diğer AVM’lerin ve küçük esnafın durumu da dikkate alınarak, yeni alişveriş merkezlerinin nerelerde olabileceği belirtilecek. Her ilde artık planla belirlenmiş yerler dışında AVM açılamayacak. Bu kapsamda yeni AVM ancak, listelenmiş ve ilan edilmiş yerlerden birini seçerek başvuru yapabilecek.

Dünya - Hürriyet