Konumu itibariyle dünya enerji ticaretindeki potansiyeli sık sık gündeme gelen Türkiye için Financial Times (FT) enerji yazarı Nick Butler, iddialı bir makale kaleme aldı.
Türkiye’nin yüzyılı aşkın süredir ilk defa dünya ekonomisinde kritik role sahip olabileceğini, bunun da farklı bölgelerden yapılan petrol ve gaz ticaretinde kilit transit yolu oluşturmasından geçtiğini yazan Butler, “Osmanlı’nın liderleri yapamadı ve tarihte kaldı. Şimdi coğrafya, Türkiye’ye yeni bir fırsat sunuyor. Yeni transit güzergâhlarının İstanbul’u enerji piyasasının kalbine yerleştirebileceğini söyleyen Butler, İstanbul’un rahatlıkla anlaşmaların yapıldığı ve fiyatların belirlendiği büyük bir ticari HUB (merkez) haline gelebileceğini kaydetti. Enerji uzmanlarına mikrofon tuttuğumuzda, 2020’ye kadar Türkiye üzerinden Avrupa’ya 85 ila 100 milyar metreküp gaz taşınabileceği kaydedilirken, yakın zamanda Azerbaycan, Kuzey Irak ile Doğu Akdeniz’den gelebilecek enerji potansiyeline vurgu yapıldı.
Kilit Güney Koridoru
HAZAR Strateji Enstitüsü Enerji Araştırmaları Merkezi Uzmanı Emin Akhundzada ise “Türkiye, dünyanın ispatlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasının yer aldığı Ortadoğu ve Hazar bölgesine yakın bulunuyor. Bu bölgeler zengin enerji kaynaklarına sahip olsalar da, kendi kaynaklarını doğrudan batı piyasalarına çıkarma konumuna sahip değil. Bu noktada Türkiye, üretici ile tüketiciyi buluşturma noktasında bir köprü rolü oynuyor ve özellikle Avrupa enerji güvenliğinin sağlanması noktasında önemli rol üstleniyor. Keza Azerbaycan ile beraber gerçekleştirdikleri Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projeleri bu noktada çok önemli. Ayrıca Güney Gaz Koridoru vasıtası ile Hazar gazının yanısıra, Irak ve İsrail gazı da Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılabilir. Proje gerçekleştiği takdirde, Türkiye hem enerjiye olan bağımlılığını önemli oranda azaltmış olacak, hem Avrupa enerji arz güvenliği noktasında çok kilit bir rol üstlenmiş olacak” yorumunu yaptı.
EPİAŞ işi çözmüyor
ENERJİ uzmanı Arif Aktürk, gazın değerinin pazar değeri ile anlaşılacağını belirterek, “Türkiye’nin doğusunda çok ciddi gaz kaynakları var. Azerbaycan, Doğu Akdeniz, Kuzey Irak, İran… Yeni projelerin fizibilitesini çalıştırmak için güvenilir bir referans fiyat oluşması lazım. Sadece EPİAŞ’ın kurulması işi çözmüyor. Pazar dinamiklerinin fiyatlara yansıyabildiği bir mekanizmanın tesis edilmesi gerekiyor. Avrupa ciddi HUB’lar oluşturdu. Doğu Akdeniz’de bir gaz keşfi yapıldı. Gazın başındakiler, o gazın ekonomik modelini tasarladığında, benim gazım Türkiye’ye şu şekilde ulaşır, şu fiyattan pazarlayabilirim diye düşünebilmeli. Gaz Türkiye’de para ediyorsa Türkiye’de kalır, Avrupa’da para ediyorsa Avrupa’ya geçer” diye konuştu.
Hürriyet
|