Kudüs’te yaşayan Filistinliler, işgalci İsrail’in “hayvan pazarı kurulması ve kurban kesimi” yasağı nedeniyle kurbanlarını Batı Şeria’da kesebiliyor. Bayramda kesilen kurbanların etleri daha sonra arabalarla Kudüs’e getiriliyor. Filistinliler İsrail’in yasağı nedeniyle Kudüs’e yakın Beytüllahim, Ramallah, Eriha ve Nablus gibi şehirlerde aldıkları kurbanları, bayram sabahına kadar emanetçilerde ya da akrabalarının evinde bekletiyor.
İsrail yönetimine bağlı Kudüs belediyesinin ise ‘gizlice’ kurban kesenleri tespit ettiği takdirde yüklü para cezaları uyguladığı belirtiliyor. Sadece mezbahalarda hayvan kesim iznine sahip Müslüman kasaplar, Filistinlilerden aldıkları vekâletlerle kurban kesebiliyor. Ancak Filistinliler, vekâlet yoluyla kesilen kurban fiyatının yüzde 40 daha pahalı olması nedeniyle bu yönteme başvurmuyor. Kurbanlarını Batı Şeria’da kesen Filistinliler, kurban etlerini daha sonra araba kasalarında Kudüs’e getiriyor.
Hayvanların kilo usulü alınıp satıldığı pazarlarda küçükbaş hayvanların kilosu 5 Ürdün Dinarı (yaklaşık 13 TL) olarak belirlenirken, ortalama fiyat 650 ila 1000 lira arasında değişiyor. Bayram namazının ardından kurulan hayvan pazarı öğle saatlerinde kapanıyor.
İsrail İle Filistin Arasında Gelir Uçurumu Var
İsrail’de kişi başına düşen “aylık” gelirin 2 bin 520 dolar olduğu açıklanırken, Filistin’de kişi başına “yıllık” gelirin bin 600 dolar civarında kaldığı belirtildi. İsrail ekonomisinde yılın ikinci çeyreği ve üçüncü çeyreğin ilk ayında yaklaşık yüzde 5,3 oranında büyüme olduğu kaydedildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Ağustos ayında yayınlanan raporda, Filistin’de kişi başına düşen ortalama yıllık gelir bin 600 dolar olarak açıklanmıştı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu ve uluslararası yardım kuruluşu “Oxfam” ise geçen ay yayınladıkları raporlarında, Filistin’de kişi başına yıllık gelirin 2 bin 93 dolar olduğunu belirtti.
Millî Gazete