Karlılık oranlarının düşmesiyle birlikte sermaye oranlarının erimeye başlaması, şirketleri, teknik iflasa düşmemek için ‘zarar telafi fonu’ kullanmaya yöneltiyor.
Türk Ticaret Kanunu’na göre şirket sermayesinin 3’te 2’sinin karşılıksız kalması, şirketin teknik iflası olarak yorumlanıyor. Bu durumdan kurtulmak için ortakların şirkete aktardığı sermaye özellikle son 1 yıldır Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından gelir olarak yorumlanıyor. Bunun gelir olarak yorumlanması nedeniyle şirketi iflastan kurtarmak için gelen fondan yüzde 20 kurumlar vergisi ile yüzde 18 KDV olmak üzere yüzde 38’lik vergi kesintisi uygulanıyor.
Öte yandan durumun fonun kullanımdan birkaç yıl sonra yapılan vergi incelemesi sırasında ortaya çıkması halinde vergi oranına 1.5 kat ceza ile gecikme faizi de uygulanıyor. GİB bu durumu suiistimal eden ve vergi kaçırmak için zarar gösteren şirketler nedeniyle tüm şirketler için aynı yorumu getirirken, gerçekten iflas tehlikesiyle karşı karşı kalan şirketler zor durumda. Konunun uzmanları ise tüm şirketler için zarar telafi fonunun kullanımını gelir olarak yansıtmanın yanlış olduğunu belirtirken, “Gelir İdaresi’nin yorumunun doğru olduğu yerler var, yanlış olduğu yerler var. Bunu ayırması gerekiyor. Ama bunu ayırdığını söylemek mümkün değil” yorumunu yapıyorlar.
Dünya