İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 ülkeleri arasında gerçekleşen Cenevre müzakereleri dün sabaha karşı varılan tarihi anlaşmayla sona erdi. Tahran'ın nükleer programının masaya yatırıldığı müzakerelerde, 6 aylık geçici bir anlaşma üzerinde anlaşıldı. Buna göre İran nükleer programından taviz verecek ve bu konuda şeffaflık açılımında bulunacak. Başta ABD ve Avrupa devletleri olmak üzere uluslararası kamuoyu da İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları gevşetecek.
Cenevre görüşmelerinin 3'üncü ayağı 20 Kasım'da AB Dış İlişkiler Komiseri Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in katılımıyla başladı. 3 gün sürmesi planlanan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, cumartesi günü de ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya dışişleri bakanları Cenevre'ye geldi. Aynı akşam kapalı kapılar ardından başlayan görüşmeler pazar sabahı 04:30 sularında sona erdi. Varılan anlaşmaya göre;
İran tarafı elektrik üretimi için yeterli bir olan yüzde 5 oranının üzerindeki zenginleştirme faaliyetlerini durdurmayı kabul etti. Ayrıca elinde bulunan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stoklarının saflığını da azaltacak.
Ülkedeki uranyum santrifüjü üretimi sonlandırılacak ve Fransa'nın ısrarla hakkında önlem almak istediği Arak nükleer merkezi faaliyetine son verecek.
Sabah