Küresel ısınmayı yavaşlatmak konusunda Polonya'nın başkenti Varşova'da toplanan 190'dan fazla ülkeden delege, yoğun tartışmaların ardından önceki gece karbon salınımını sınırlamak için bir anlaşmaya vardı.
Çevre grupları ile ülkeler arasındaki fikir ayrılığı yüzünden açıklanan ortak metin, "asgari paydada anlaşma" olarak yorumlandı. 2015'te imzalanacak küresel bir iklim değişimi anlaşmasına ön hazırlık olarak görülen ve 11 Kasım'dan beri devam eden Varşova'daki zirveden son dakikada çıkan metin, Çin ve Hindistan ile Batılı ülkeler arasındaki anlaşmazlık yüzünden tıkanma noktasına geldi.
1992'de imzalanan Birleşmiş Milletler Konvansiyonu'na göre, sadece gelişmiş ülkelerin karbon emisyonunu azaltması gerektiğini söyleyen Çin ve Hindistan'ın itirazları yüzünden, ortak metinde "zorunlu taahhütler" yerine "katkıda bulunma" ifadesi kullanılarak metin yumuşatıldı. Çevre örgütleri temsilcileri de "Varşova'daki müzakereciler, görüşmelerin devam edebilmesi için son dakikada gereken asgari ortak paydada anlaştı" yorumunda bulundu. Varşova'daki konferansta ayrıca ormanların yok olması ile yükselen denizler ve hava koşulları yüzünden tehlike altında olan ada ülkelerine yardım için de bir program konusunda anlaşıldı. ABD ve diğer gelişmekte olan ülkeler de 2020'ye kadar gelişmekte olan ülkelere iklim yardımı olarak vermeye söz verdikleri 100 milyar doların dağıtımı konusunda kesin taahhütlerde bulunmayı reddetti. Bu fonun daha temiz enerji kullanımı ve küresel ısınma yüzünden tarım ile sağlık açısından zarar gören ülkelere yardım olarak verilmesi öngörülüyordu. Tarihsel olarak, atmosferdeki karbon artışının çoğundan gelişmiş ülkeler sorumlu. Ancak Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler de gelişmiş ülkelere bu anlamda yetişiyor.
Son yıllarda temiz ve alternatif enerjiye büyük kaynak ayıran Çin, enerji ihtiyacının yüzde 70'ini hâlâ kömürden sağladığı için kesin taahhüt altına girmek istemiyor. Anlaşmadan sonra konuşan Hindistan Çevre Bakanı Jayanthi Natarajan ise "Gelişmiş ülkeler için hâlâ bir sorunluluk var ve öyle de kalacak" yorumunda bulundu. Uluslararası çevre grupları, görüşmelerdeki tıkanıklığı protesto amacıyla perşembe günü konferansı terk etmişti.
Sabah