Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye arasında başlatılan, sürücülerin aşırı hız yapmasının önlenmesi kapsamında yapılan ‘Sonucunu Düşünün, Hızınızı Düşürün’ kampanyasının tanıtımı yapıldı. Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarına ilişkin verilerin değerlendirildiği toplantıda, kazaların yüzde 34’ünün hız ihlallerinden meydana geldiği belirtildi.
Bu kazaların yüzde 16’sının geçiş önceliği kuralı ihlalinden ve yüzde 15’inin dönüş kurallarına uymama nedeniyle gerçekleştiği öğrenildi. Her yıl trafik kazalarında 10 bin vatandaşın hayatını kaybettiği ifade edilirken, 3 kazadan birinin aşırı hızdan kaynaklanması dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yürüttüğü ‘Güvenli Trafik Projesi’ kapsamında ‘Sonucunu Düşünün, Hızınızı Düşürün’ kampanyasının Türkiye planlama toplantısı yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü Koordinatörü Dr. Margie Peden de Türkiye’de hızı düşürmek için projeler başlattıklarına ve bunların olumlu sonuçlar sağladığına değindi. Peden, “Bunlardan biri yasalar konulması, yolun yapısına ve trafiğe bağlı olarak hız sınırlarının belirlenmesi. Çok basit mühendislik işlemleriyle hız sorununa çözümler bulabiliyoruz. Hız konusunda bazı sınırlandırmalar olabiliyor. İnsanların davranışlarını değiştirmeyi sağlamamın diğer yanı da sosyal farkındalık oluşturmak.” ifadelerini kullandı.
120 saatlik eğitimden geçmek zorundalar
Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kursları ve direksiyon eğitimi yönetmelik ve yönergesinde yeni düzenlemeye gitti. Değişiklikten önce direksiyon eğitimi uygulama sınavlarında görev alan personelin büyük çoğunluğu 30 saatlik eğitimden geçerek direksiyon sınavlarında görev alıyordu.
Değişen yönetmelik ve yönergeye göre, yeni uygulamalarda farklı değerlendirmeler istendiğinden, sınav sorumluları 120 saatlik eğitimden geçirilecek, sınavlarda görev alabilecek. Sınav yapılacak il ve ilçelerde, 120 saatlik kursu bitirip belge alanların sayısının yeterli olması halinde 30 saatlik kurs sonunda belge alanlara görev verilmeyecek.