logo

Bankalar karlarını katlıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ekim ayına ilişkin “Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri”ni açıkladı. Kesinleşmemiş geçici verilere göre, sektörün aktif büyüklüğü, Ekim sonu itibarıyla geçen yılın sonuna göre yüzde 19.4 artarak 1 trilyon 636 milyar 94 milyon liraya çıktı

En büyük plasman kalemlerinden olan krediler 990 milyar 477 milyon lira, menkul değerler 284 milyar 444 milyon lira bakiye arz ederken, takipteki alacaklar (brüt) 28 milyar 488 milyon lira oldu. Krediler, menkul değerler ve takipteki alacak tutarı, Ekim’de 2012 sonuna göre sırasıyla yüzde 24.6, yüzde 5.4 ve yüzde 21.7 arttı.

Sektörün dönem net kârı, Ekim’de geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11.6 artış göstererek, 21 milyar 701 milyon liraya ulaştı. Son bir yıllık süreçte, sektörün aktif kârlılığı 0.1 puan azalarak yüzde 1.7’ye gerilerken, özkaynak kârlılığı 0.8 puan düşerek yüzde 15.1 seviyesinde gerçekleşti.

Liste BDDK'dan ücret bankadan

Gümrük Bakanı Yazıcı, Tüketici Kanunu'nda bankaların ücret aldığı hizmetlerle ilgili önemli değişikliklerin olduğunu söyledi. Buna göre, ücret alınacak hizmetleri BDDK belirleyecek. Ücret ise bankanın takdirine kalacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe girecek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'la ilgili merak edilen noktaları anlattı. En çok şikâyet edilen hizmet ücretleriyle ilgili konuya açıklık getiren Yazıcı, bankaların faiz dışında aldığı hizmetlerle ilgili ücretler konusunun üç ayaklı bir yapı olduğunu vurguladı. Bankaların hangi hizmetlerden ücret alabileceğini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) belirleyeceğini, bunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın onayına sunacağını söyleyen Yazıcı, şöyle konuştu: "Bu aşamadan sonra hizmetlerin ücret miktarını bankaların arasındaki rekabet belirleyecek." Yazıcı, rekabetin tüketiciye yarayacağını vurguladı.

Bankaların faiz dışı gelirle ilgili avukatlık ya da mali müşavirlik ücret tarifesinin yanlış olacağını ifade eden Yazıcı, "Ücretlendirilebilecek hizmet türlerini BDDK belirlesin, ücretler de bankalar arası rekabetle belirlensin dedik. Bankalar arasında gizli ya da açık bir anlaşma olursa da Rekabet Kurumu devreye girer" diye konuştu.

Milli Gazete - Sabah