Başkentin Tahran'dan taşınması için somut bir adım atıldı. Mecliste kabul edilen öneriye göre kurulacak komisyon iki yıl üzerinde çalışıp başkent adayını belirleyecek.
İran meclisi 215 yıldır başkent payesini taşıyan Tahran’ın eskiden beri tartışılan ‘emekli edilmesi’ önerisini kabul etti. Başkentin ülkenin en büyük ve kalabalık şehri olan Tahran’dan taşınmasına destek verenler nüfus ve kirlilik sorunlarını gerekçe gösterirken hükümet, vekillerin tek başlarına böyle bir karar veremeyeceğini savunuyor. Resmi haber ajansı IRNA’ya göre 290 sandalyeli meclisteki 214 vekilin onayına sunulan plan 67 ‘hayır’ oyuna karşı 110 oyla kabul edildi. Plana göre Tahran Belediye yetkililerinden oluşacak bir konsey kurulacak, konsey 2 yıl boyunca araştırma yapıp başkentliğe en uygun şehri belirleyecek. Planda göz önünde bulundurulan belli bir yer adı geçmezken ülkenin batısında ve ortasında yer alan bazı şehirler şimdiden adaylıklarını koydu. Azeri basını yeni başkent olarak dördüncü büyük şehir Tebriz’in düşünüldüğünü yazdı.
12 milyon nüfuslu Tahran’ın artık başkentlik vasıflarını taşıyamadığını savunanlar, yeni bir başkent bulunması önerisine destek verirken yoğun hava kirliliği, trafiği, suç oranını ve deprem riskini gerekçe gösterdi. Biri 95 km uzunluğunda 100’den fazla fay hattı üzerinde oturan Tahran’da her gün bir deprem oluyor ve 8 şiddetinde bir deprem olasılığı bulunuyor.
Yeni bir başkent seçilmesi fikri ise son 50 yıldır yetkililerin gündemindeydi. Devrim öncesinde ABD’nin Şah Rıza Pehlevi’den SSCB sınırlarına çok yakın olan Tahran’dan başkentliğin alınmasını istediği biliniyor. 1. Dünya Savaşı esnasında da Rus ve Britanya askerlerinin ülkenin bir bölümünü işgal etmesi üzerine başkentin taşınması kararı alınmış ama hayata geçirilmemişti. 2003’te 40 bin kişinin hayatını kaybettiği Bem depremi sonrası ise başkentin değiştirilmesi tartışmaları alevlenmişti.
Radikal