logo

Ağlayan çocuğa susması için cep telefonu vermeyin

Çocuk psikiyatrisi uzmanı Dr. Ceyhun Caferov, 0-3 yaş arasındaki çocukların aşırı telefon, TV ve bilgisayara maruz kalmasıyla otizm gibi hastalıkların gelişip çocuğun sosyal ve dil gelişimini önemli ölçüde engelleyebileceğini söylüyor

Ebeveynler, ağladığı zaman oyalansın diye çocuklarının ellerine cep telefonu verir. Oysa cep telefonları, her yöne yaydığı mikrodalgalarla kemik ve yumuşak dokudan birkaç santimetre ilerliyor ve bu enerji beyin ve sinir dokusunda emiliyor. Maruz kalınan radyasyon, çocuklarda beyin kanseri riskini 3-4 kat artırıyor.

Hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen akıllı telefonlar her ne kadar rutin işleri hızlandırsa da sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakan telefonlar yaydığı mikrodalgalarla çocukların beyin ve sinir dokusunda bile hasara yol açabiliyor. Uzm. Dr. Gökhan Mamur, “Uzun süreli telefon konuşmaları yani altı dakika ve üzerindeki konuşmalar kulak ve beyin dokusunun ısısını artırıp baş ağrılarına neden olur.” diyor. Cep telefonlarının özellikle bebek ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken Mamur, “Aileler çocuklarının telefonu çok sevdiğini söyleyebiliyor. Ama ebeveynlerin kararlılığı birçok konuda olduğu gibi bu konuda da esastır. Çocuk, görmediği şeyi isteyemez.” ifadelerini kullanıyor.